Detta är växtinformation. Sortimentet i våra butiker kan variera, vid frågor kontakta ditt Blomsterland.

Växtinfo

Fönsterazalea/rumsazalea


Rhododendron simsii
Ericaceae, ljungväxter

Otroligt vacker växt som är uppskattad av många. De nya sorterna är lättskötta!

Namn: Azalea / fönsterazalea, rumsazalea, Rhododendron simsii

 

Ursprung:  Thailand, Burma, C och S Kina, Taiwan.

 

Blomman:  Trattlik med kort rör, enkel eller dubbel. Sitter ensamma eller flera tätt tillsammans i klase i grentopparna. De flesta saknar doft.

 

Bladen:  Trubbigt elliptiska, mörkgröna, glänsande, glest håriga.

 

Färger: Från vitt över rosa och orange till rött och djupaste purpur och lila. Enfärgade med vackert tecknat mönster mot svalget och flerfärgade i de ljuvaste kombinationer.

 

Säsong:  Från september till mars.

 

Växtplats: tack vare att växten har lagrat sommarljus i sig, kan du placera den även en bit in i rummet. Knoppiga plantor bör stå i fönstret för att orka slå ut.

Undvik direkt elementvärme och färsk frukt i närheten.

 

Vatten och näring: En azalea i ca 12 cm stor kruka ger du 1-1½ dl mjukt vatten om dagen. Om jorden är våt, väntar du till nästa dag. Häll bort restvatten efter en halvtimmes tid. Näring behövs inte under blomningen.

 

Hur du gör sedan: Om växten är frisk och fin efter blomningen, ställer du den ljust och lite svalt som i ett fönster utan värme under. Snart växer nya skott ut, då börjar du ge näring. Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring passar bra. Toppa skotten, när de blir hanterbara.

Till våren planterar du ut växten t ex under en rododendronbuske. Glöm inte att vattna, om regnet uteblir och gödsla med rododendronnäring.

Innan nätterna blir kalla, gräver du upp växten planterar den i kruka och låter den successivt vänja sig vid stugvärmen.

 

Värt att veta: Azaleor är numera lättskötta. En dl mjukt vatten om dagen räcker för att de ska blomma länge. Jordblandningen håller fuktigheten och plastkrukan hjälper till så att den inte torkar ut. I moderna odlingar använder man överskottsvattnet igen och för den processen krävs plastkruka – lerkruka fungerar inte. Tack för den utvecklingen! Den har gjort azalean till en allemansväxt.

Azalea är en gammal kulturväxt från Fjärran Östern, odlad och förädlad i Europa sedan 1800-talet. Sorten ’Melanie Rubra’ från den tiden odlas än!

Vi delar in azaleorna i höst- och vårblommande sorter. Många av höstsorterna är s k Vogel-sorter, förädlade sedan 1960-talet av Hellmut Vogel. De har alltså inget med fåglar att göra! Höstsorterna är lätta att få i blom igen, vårsorterna kräver en kylperiod i 1-10° för att sätta knopp som på t ex en inglasad balkong eller i ett uterum. Höstsorterna är ofta dubbla, bland vårtsorterna finns en del med enkla, små blommor och med lite ojämnt, charmigt växtsätt.

Azalea finns från pyttesmå till jättestora och odlade på stam, vid stallage av olika slag, som spiral och pyramid, för alla smaker och tillfällen

Mer information (Visa)
Läge:
Ljust, inte i stark sol. Gärna svalt, ca 15 - 18°.
Vatten:
Mycket
Håll jorden lätt fuktig.
Blomfärg:
Halvfyllda eller fyllda.
Bladfärg:
Doft: Nej.
Jordprodukter: Rhododendronjord.
Näring: Krukväxtnäring för blommande växter.
Svag dos näring hela växtperioden.
Ursprung: C och S Kina, Taiwan, Burma, Thailand.
Övriga namn: Azalea, inomusazalea, höstazalea, vårazalea
Övrigt:
En knoppig planta bör stå i ett ljust fönster utan värme under, en utslagen kan stå även en bit in i rummet. Ge växten ca 1 dl vatten/dag på jorden eller i ytterkrukan, lite mer om jorden är torr. Vattna aldrig på våt jord. Toppa skott som växer ut efter blomningen.