Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-

 

Hur odlar man bäst i staden?

Det får vi svar på i Blomsterlandets miniserie ”Kalla oss stadsbönder” där vi får följa Jonas och William på Kajodlingen och deras resa mot den första skörden på en pir i Göteborgs inlopp. På en 5.000 kvm stor odlingsyta ska de odla grödor efter säsong som de kan sälja till restauranger och privatpersoner.

Vi följer arbetet från sådd till skörd, och får under resans gång gott om tips som kan användas av alla som vill lyckas med sin egen odling på balkong eller i trädgård.

Med den här typen av stadsodling kan vi sluta kretsloppet och skapa oslagbar tillgång till färska, närproducerade grödor – något som vi på Blomsterlandet finner så inspirerande att vi vill ta med dig på våra besök hos Kajodlarna genom denna dokumentärserie i fem delar.

Följ Kajodlingen mot den första skörden

Varför odla på en kaj?

AVSNITT 1: Jonas och William odlar på en kaj och brinner för hållbar odling. Det gör vi på Blomsterlandet också. I första avsnittet följer vi med under uppstarten av deras odling, när det stora förarbetet ska göras och får höra mer om deras vision för vad kajodlingen kan bli i framtiden.

Den första sådden

AVSNITT 2: I andra avsnittet berättar Jonas och William mer om hur de förbereder sådden. Vilka sorter som fungerar bäst och hur ska man planera utrymmet i sin odling? William ger oss praktiska tips för pallkragen.

En levande jord

AVSNITT 3: I tredje avsnittet pratar vi jord. Jorden är grunden till all odling på kajen och Jonas och William strävar efter att kunna skapa ett kretslopp med alla de resurser som finns runt omkring oss i staden. Men det kommer ta tid och det finns många utmaningar på vägen. Hur kan du själv få ihop ett kretslopp i din egen odling? Några tips får du här!

Reko och eko

AVSNITT 4: Arbetet fortsätter på kajen och William och Jonas sätter upp en odlingstunnel för tomater, jobbar på att få till vattenförsörjningen och jagar kålfjärilar. Målet har hela tiden varit att odla enligt ekologiska principer och använda det kretslopp som fungerat i naturen i alla tider. Och då får det bli lite hål i kålbladen emellanåt.

Den första skörden

AVSNITT 5: I veckans avsnitt är grönsakerna är redo för att levereras och skörden är igång. Jonas och William erbjuder Göteborgs kockar riktigt färska grönsaker och målet är att samarbetet ska fördjupas. Odlingen ska utvecklas ihop med kockarnas önskemål och bli deras självklara val.

Drömmen är en urban park med plats att umgås och där grönsakerna blir tillgängliga för många. Den småskaliga stadsodlingen är här för att stanna!

Vill du veta mer om Kajodlingen?

Besök deras hemsida www.kajodlingen.se