Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Snittrosor- så här gör du


”… och rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor” skaldade Gustaf Fröding - och nog hade han rätt. Läs våra tips för hur du lyckas med din rosbukett!

- Gör nya snittytor med en vass kniv. Klipp inte av stjälkarna med en sax för då täpper man till silrören och blommorna kan inte "dricka" vattnet, vilket skulle göra att dina blommor vissnar snabbare.

- Innan du sätter ner buketten i en passande vas ska du se till att inga blad hamnar under vattnet.

- Använd alltid en ren vas.

- Häll i näringspåsen i vattnet.

- Placera buketten på ett passande ställe men inte för nära fruktfatet. Frukt utsöndrar ett ämne som heter etylengas, det är en mognads gas som gör att dina blommor vissnar fortare.

 

Kuriosa om rosor

Rosor finns avbildade i kungagravar från 3000-talet f Kr. och rosor har man odlat i flera tusen år. De har alltid ansetts vara de förnämsta av blommor och har betytt mycket både i religion och politik, i kärlek och litteratur.

Idag finns fler sorter än någonsin – alla hybrider. Rosor kom tidigt till Europa, men inte förrän i slutet av 1700-talet började man att förädla dem, få fram nya sorter.  De rosor du köper i butik kommer i regel från Kenya, Ecuador eller Colombia, som alla producerar stora mängder rosor. Tack vare importen kan vi njuta av rosor hela året om. Rosor som finns i alla färger utom blått – de blåa är färgade.

Och tack vare importen kan rosor säljas i bunt och användas i vardagslag – inte bara till fest.

 

Lycka till med din bukett med rosor!