Till pannkakorna, eller till amerikanernas favoritpålägg - jordnötssmör med sylt. Då passar blåbärsylt perfekt. Gör den själv - då slipper du konstiga e-ämnen och kan bestämma över sockermängden själv.
Du behöver:
- 2 liter blåbär
- 1 dl vatten
- Cirka 500 g socker
- 1 krm natriumbensoat
Gör så här:
- Rensa bären. Häll upp upp vatten i en rymlig gryta och lägg sen i bären. Låt koka upp och låt koka i cirka 10 minuter. Dra av grytan och häll i sockret, lite i taget.
- Sätt på grytan igen och låt koka i ytterligare 5 minuter på svag värme.
- Dra grytan av plattan och skumma.
- Blanda ut natriumbensoaten med lite sylt. Blanda sen detta med övrig sylt.
- Häll upp sylten på rena varma glasburkar. Häll upp ända till kanten. Sätt på lock på en gång och ställ sylten svalt.
Lycka till med din blåbärssylt!