Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Recept

Rabarber- och jordgubbsmarmelad


Gott till skorpor, men också som sylt till pannkakor har det visat sig! Och det bästa - den är så otroligt enkel att göra.

Du behöver:

  • ½ kg rabarber
  • 1 liter jordgubbar
  • 4 dl syltsocker

 

Gör så här:

  1. Skölj och skala rabarber om den är grov, annars kan du låta den vara. Skär den i 1-2 cm tjocka bitar. Rensa jordgubbarna dela dem mitt itu.
  2. Blanda jordgubbe och rabarber med socker och låt det stå i ungefär en timme.
  3. Hetta sen upp bären långsamt i en kastrull, låt koka på svag värme utan lock i 10-15 minuter. Skaka grytan då och då så allt blandar sig, men rör inte!
  4. Gör geléprovet. Om detta är klart tar du marmeladen från värmen och skumma av den.
  5. Låt den vila i cirka 15 minuter, rör då och då.
  6. Häll upp på varma rena burkar. Sätt på lock och förvara i kylen.

 

Geléprovet

Det som oftast är svårt med sylt och marmelad är att veta när det gelear ihop sig. Men det finns ett trix som hjälper en att veta när det är klart. Lägg ett tefat i frysen. Ös sen lite av den heta saften på fatet och gör en ränna med en sked. Om det inte flyter ihop igen är det klart. Om inte, låt allt koka 3-5 minuter till och gör om provet. Men den färdiga marmeladen kan sen behöva stå några dagar innan den verkligen stelnar.

 

Lycka till med din rabarber- och jordgubbsmarmelad!