Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Recept

Vinbärssaft


Vinbärssaften känns så nyttig att dricka så man tror att det är rena medicinen mot allt möjligt och tänk om det är så! Det enda som är dåligt med vinbärssaft är att den är försvinnande god. En flaska kan ta slut på några dagar. Då gäller det att ha frysen full med mer bär - då är det bara att koka ny.

Du behöver:

Till cirka 1 ½ liter saft

  • Cirka 2 liter bär, svarta eller röda eller en blandning av dessa
  • 3-4 dl vatten, har du enbart svarta vinbär behöver du mer vatten, cirka 6 dl
  • 5 ½ dl socker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

 

Gör så här:

  1. Rensa och skölj bären, men vinbär behöver du inte repa.
  2. Koka först upp vattnet, lägg sen i bären och låt allt koka i 10 minuter.
  3. Häll sen över bärmassan till silduken (som du placerat ovan en bunke/kastrull). Lät allt stå och droppa av ordentligt, minst 30 minuter. Krama inte ur silduken – för då blir saften grumlig.
  4. Mät sen saften för att avgöra hur mycket socker du behöver.
  5. Häll över saften i en ren gryta/kastrull.
  6. Låt nu saften koka upp och tillsätt sen den rätta mängden socker.
  7. Låt saften sjuda i 10 minuter så att sockret smälter ordentligt. Skumma ordentligt!
  8. Rör ut natriumbenosaten i en liten mängd saft, blanda sen med all saft.
  9. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Häll hela vägen upp. Sätt på lock direkt.

 

Tips! Har du saftkokare använder du den, men det här receptet bygger på silduk. En sån köper du i nästan vilken mat- eller järnaffär som helst för cirka 90 kronor.

 

Lycka till med din vinbärssaft!