Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Odlingskalender: januari till mars


Att förodla frön inomhus innan odlingssäsongen börjat ute i trädgården eller på balkongen ger dig ett försprång när värmen väl är här. Men när ska man så vad? Vi har gjort en guide och sammanfattar vad du kan så i varje månad året runt. Här är första delen – vinter och tidig vår.

Januari

Med växtbelysning kan du börja så de fröer som ska riktigt tidigt i jorden för att hinna utvecklas, till exempel chili och pelargoner. Om du har tillgång till en pallkrage är det även dags för kronärtskocka och purjolök.

 

Längtan efter färskt grönt är som störst nu. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärt- och solrosskott, liksom smörgåskrasse. Gör plats på fönsterbrädan för att kunna utnyttja det lilla dagsljus som ändå finns och skörda efterhand som fröna gror och växer. Mums på mackan eller i salladen!

 

Februari

Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt!

 

I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.  Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.

Använd såjord till dina frön och sticklingar, den är svagt gödslad för växter med späda rötter.

 

Mars

Det är dags att så till exempel tomater och många sommarblommor. På fröpåsens baksida står lämpliga såmånader. Balkongodlare väntar med fördel till slutet av den rekommenderade perioden.

 

Basilika är lätt att odla från frö – och det finns så många goda sorter. Bredså (så tätt) i en kruka med jord och placera ljust och varmt. Håll jorden fuktig. Genom att skörda uppifrån (lämna alltid ett bladpar kvar på varje stjälk) kan du skörda från samma plantor hela säsongen.

 

Sätt några vitlöksklyftor i en kruka med jord. Håll jorden fuktig. När de börjar växa kan du använda stjälkarnas gröna klipp som smaksättning på maten.

 

Läs också våra generella råd om hur du lyckas med din förodling, Sara Bäckmo bjuder på sina bästa tips här>> Lyckas med dina försådder

 

Här hittar du alla frön i vår e-butik