Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Gyllenbär - Physalis pruinosa


Det finns många goda skäl att odla kapkrusbär. Den är lättodlad och växer så det knakar. Den ger mängder avgoda bär i slutet av sommaren, och bären är väldigt dekorativa även under tiden de mognar.

 

 

Längst upp till vänster: Moget gyllenbär redo att skördas, till höger: gyllenbären är nästan moget, bilden längst ner: nyskördat gyllenbär redo att njutas!

yllenbär eller physalis - kärt barn har inte bara ett namn.

Odlas i stora krukor eller friväxande i marken. Gyllenbär betraktas som ettårig.

Växtplats

Gyllenbär behöver en solig, varm och skyddad plats för att bären ska utvecklas bra.

Jorden bör vara väldränerad, mullrik och fuktighetshållande, till exempel Blomsterlandets Planteringsjord.

Vattna hellre lite och ofta än sällan och mycket, physalisplantan tål inte att stå i vatten.
Plantan har inte särskilt stora behov av näring.

 

H5]Att odla

Köp färdig planta på Blomsterlandet eller så frön inomhus i mars-april
Plantera om i stora krukor och flytta ut plantan i juni.

När plantan växt sig stor kan den behöva bindas upp.


Skörd


Efter 3-4 månaders växt kan man börja skörda sina gyllenbär.

Bären är mogna när hylsan är torr. Plocka bären fullmogna, när lyktorna är torra. Bären förvaras svalt i t.ex kylskåp, men kan även frysas.

 

Använding

De goda bären är fina som dekoration på tårtor, smörgåstårtor och desserter. Bären används främst färsk till desserter, som garnering, till marmelad, men kan även plockas och ätas direkt. Bären är rika på vitamin-C.