Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Att så och förkultivera chilipeppar inomhus


Att odla egen chili är verkligen värt att prova. Oavsett om du väljer att förså egna frön tidigt på säsongen, eller om du köper en redan uppdriven chiliplanta längre fram på våren, leder båda vägarna till ett både hett och efterlängtat resultat. Följ våra tips till en lyckad chiliodling och bli inte förvånad om du får en riklig skörd som räcker för att både torka, frysa och lägga in chili.

Eftersom de flesta chilipepparsorterna har lång utvecklingstid går det bra att börja förså i slutet av januari – februari. Du kan så frön av chili i vilken mindre kruka som helst förutsatt att den har hål i botten. Fyrkantiga plastkrukor är praktiska eftersom de tar mindre plats.

 

För att lyckas med din förodling av chili kan du följa våra sex enkla steg:

 

1. Fyll krukan med såjord och tryck ner ett frö i varje kruka, ungefär 0,5 cm djupt. Du kan så flera frön i varje kruka, men tänk på att det kan bli svårare att hantera när du ska plantera om i större kruka. Det är lättare att flytta över hela plantan i större kruka än att dela på den.

 

2. Vattna sedan rikligt. En sprayflaska är bra att använda. Täck krukan med fiberduk eller plastfolie eller ställ i ett minidrivhus. Placera i ett soligt fönster.

 

3. Fortsätt vattna och håll jorden fuktig. Lufta om det blir kondens. Plantan bör stå i en temperatur runt ca 20-25 grader och ljust ungefär 14 timmar per dag. Innan hjärtbladen tittat upp kan en värmematta vara bra för att stimulera fröerna. Extra växtbelysning kan också vara bra då det naturliga ljuset sällan räcker i början på året. Efter ca 2-3 veckor visar sig hjärtbaden.

 

4. När plantan är ordentligt genomrotad är det dags för omplantering i större kruka med kraftigare jord, som tex ekologisk tomat- eller grönsaksjord.

 

5. Välj en kruka som är ca 1 liter. Häll lecakulor i botten på krukan, fyll på med jord och plantera så djupt att hjärtbladen hamnar i samma nivå som jorden i krukan. Odlingstemperaturen bör nu sänkas till ca 16-20 grader (stäng av elementet). Vattna ordentligt.

 

6. Ställ ut krukan först när nattemperaturen är över 12 grader.

 

Plantera en uppdriven chiliplanta

Har du köpt en redan uppdriven chiliplanta från en trädgårdshandel bör denna planteras om så snart som möjligt. Detta gäller både om du tänkt ha din chili planterad i kruka eller på friland, dvs rakt ner i marken (hur du gör för plantering på friland kan du läsa i stycket ”Att plantera chili på friland”). Oavsett vad så tänk på att välja en chilisort som lämpar sig väl för den plats där du tänkt ha din planta.

Vid omplantering i en ny och större kruka väljer du en näringsrik jord, tex ekologisk tomat- eller grönsaksjord. Ställ ut krukan med din omplanterade chili först när nattemperaturen är över 12 grader.

 

 

Skötsel

Vattna regelbundet och rejält när du vattnar istället för att dutta, chilin tål att torka ut något mellan vattningarna. Plantan trivs på solig och gärna vindskyddad plats, mot en söderfasad, i ett uterum eller växthus är optimalt. När plantan börjar växa ur krukan är det värt att plantera om i en större kruka. Det är bättre att plantera om ett par gånger än att välja en för stor kruka från början. I takt med att plantan växter kan den också behöva stöd och bindas upp.

 

Att plantera chili på friland

När sommarvärmen har kommit och jorden är uppvärmd kan du plantera chili på friland.

 

1. Vänj dina plantor vid utetemperaturen genom att ställa ut dem korta stunder och sedan öka på tiden. Chili trivs i sol och värme. Skyddad från vind. Gärna på balkong, uteplats eller växthus.

 

2. Plantera i tex ekologisk tomat- eller grönsaksjord. Ge dina plantor stöd av till exempel en bambupinne.

 

3. Skydda gärna med fiberduk första tiden.

 

 

Dags at skörda chili

Skörda din planta allt eftersom. De gröna frukterna är omogna och de röda är mogna. Förvara i kylskåp, där den håller sig i upp till en månad. Andra förslag är att torka, frysa, lägga in eller göra örtsalt med din chiliskörd. Varför inte blanda olika sorter för en egen kryddblandning och en optimal styrka.

 

Scoville – vad är det?

För att hålla koll på chilisorternas intensitet bedöms de enligt en skala, kallad Scoville. Vanlig paprika motsvarar ca 100 scovillegrader och jalapeño motsvarar 2.500–8.000 scovillegrader. Det finns också väsentligt starkare sorter som tex sorten Habanero som uppmäter ca 100 000-350 000 scovillegrader, eller en av världens starkaste sorter, Carolina Reaper, som motsvarar ca 1 500 000-2 200 000 scovillegrader.

 

8 saker bra att ha för en lyckad chiliodling:

1. Såjord

Jord med rätt sammansättning för förodling av fröer.

 

2. Planteringskruka

Använd en mindre kruka avsedd för plantering av fröer.

 

3. Drivhus

Bra för att skapa en optimal, fuktig, miljö för dina fröer att gro i.

 

4. Värmematta och växtbelysning

Hjälper dig till en bra start med dina fröer och din förodling.

 

5. Tomat- eller grönsaksjord

Använd en jord avsedd för ekologisk odling.

 

6. Kruka

Använd en stor kruka med avrinningshål i botten. Förslagsvis en mörk plastkruka eller hink.

 

7. Chilinäring

Använder en näring avsedd för chili. Detta främjar fruktsättning och rotbildning.

 

8. Växtstöd

I takt med att plantan växer, bind upp chilin med bambupinne, tomatspiral eller annat stöd.

 

Lycka till med din chiliodling!