Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Ruccola - en favorit bland sallat!


Ruccola är svår att misslyckas med och blir snabbt en favorit i trädgårdslandet och på tallriken. Här får du tips till hur du lyckas med odlingen av din ruccola. Kärt barn har många namn sägs det ju och det gäller verkligen ruccolan, nedan hittar du så mycket som fyra olika namn på denna smakfulla salladsfavorit. Visste du föresten att ruccola eller senapskål förekommer vilt i Sverige?

Ruccola – om du vill veta mer

  • Latinskt namn: Eruca sativa
  • Ruccola förekommer också med stavningen rucola eller roquette och heter också senapskål eller sandsena.p
  • Ruccola blir cirka 10-20 cm hög.
  • Ruccola trivs i full sol till havskugga.
  • Använd grönsaksjord eller Blomsterlandets planteringsjord.
  • Tänk på att vattna då för lite vatten gör ruccolan besk.
  • Tänk på att plocka ruccolans blad kontinuerligt så att de håller sig späda, då är också smaken som bäst.

 

Att lyckas med ruccola

Ruccola är svår att misslyckas med. Ruccola bildar inga huvuden utan enskilda blad och kan skördas allt eftersom de blir klara. Färdiga plantor går också bra att plantera, hos Blomsterlandet hitta du så kallade grönsaksboxar med ruccola färdig att plantera i grönsakslandet under våren. Blanda gärna ruccola med andra salladsorter, då har du en härlig mix att plocka in och servera.

 

Att så ruccola

Du kan så ruccola redan tidig vår eftersom fröna gror redan vid 5 plusgrader. Så i flera omgångar, så har du ruccola att skörda hela sommaren. Om du planterar ut ruccolaplantor skall du sätta dem grunt i jorden i ditt trädgårdland.

Ruccola – att skörda

Precis som ovan angivet bör du tänka på att plocka ruccolans blad kontinuerligt så att de håller sig späda, då är också smaken som bäst. Du undviker då beska och träiga blad av ruccola.

 

Ruccola – används till vad

Ruccola är populärt i sallader och blir ett trevlig,t lite nötigt inslag tillsammans med t.ex. isbergssallad eller romansallad som båda är mildare i sin smak.

 

Om du tänk göra hemgjord pizza är ruccola en perfekt ingrediens. Toppa med färsk ruccola då du tagit den färdiggräddade pizzan ur ugnen, precis innan servering.

 

Gör pesco av ruccola! Varför inte dryga ut din basilikapesto med ruccola eller kanske till och med ersätta basilikan helt av ruccola? Pesto innehåller:

  • Basilika (eller ruccola!)
  • Olivolja
  • Pinjenötter
  • Parmesan
  • Vitlök
  • Peppar och salt

 

Om du tänkt göra en paj med färsk spenat i kan du med fördel dryga ut spenaten med ruccola, detta ger mer karaktär åt smakerna och är en riktig sommarfavorit!

 

Lycka till med odlingen av din ruccola!