Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Läsvärt

Att odla basilika


Basilika är en av våra mest användbara kryddväxter. Den är lättodlad och otroligt användbar i matlagning. Dessutom doftar den fantastiskt, det räcker med en lätt beröring för att den intensiva basilikadoften ska kännas i luften.

Bild till vänster visar den basilika vi i Sverige är vana vid, bild till höger visar sorten 'Yemenite'.

 

Att odla basilika

Basilikan är en ettårig växt, som trivs bäst i en kruka i ett varmt och soligt fönster. Det går också bra att odla basilika på altanen eller balkongen i soligt läge, men den är känslig för kyla, så var noga med att temperaturen nattetid överstiger 15 grader. Lyft gärna in krukan om det blir dåligt väder.

Plantera om basilikaplanta i en större kruka efter inköp. Välj en kruka med hål i botten för dräneringens skull. Lägg ett par centimeter lecakulor i botten på krukan. Fyll på med jord, gärna Hasselfors örtjord och vattna igenom plantan ordentligt. 

 

Olika slags basilika

Det finns många olika basilikasorter, både smak och utseende varierar. De vanligaste sorterna är:

Thaibasilika - kraftig smak av basilika och anis. Passar bra i thailändsk matlagning.

Yemenite - Grön, lätt purpurfärgade blad. Ovanligt tålig sort, som passar matlagning och t.ex. pesto.

Pesto Perpetuo – Citronbasilika, limegrön med spetsiga blad och kryddig citronsmak. Passar fint i sallader, fisk- och kötträtter. 

 

Att skörda basilika

Man ska låta basilikaplantan växa till sig innan man skördar. Skörda genom att knipsa av ett eller flera bladpar i toppen av plantan, då förgrenar den sig mer och blir inte lång och ranglig. Viktigt att plocka bort eventuella blomknoppar efterhand. Om den går i blom tappar den kraft och smak.

 

Användning av basilika

  • Tillsätt basilikan allra sist i matlagningen, annars förlorar den smaken.
  • Basilika är bäst att använda färsk och men fungerar också bra att frysa in. Ta ut några blad ur frysen och krossa sönder med fingrarna.
  • Basilika är gott till nästan allt. Bladen används till pesto, som smakkrydda i sallader, som t.ex. tomat- och mozzarellasallad, fisk, fågel, kött, såser, marinader och soppor. Tomat och basilika är en perfekt kombination.

 

Det går också att så basilikafrön inomhus, på senvintern eller tidigt på våren. Följ instruktionen på fröpåsen.

 



Lycka till med att odla basilika!