Varukorgen

Det finns inga produkter i din varukorg.
Summa: 0:-
Gräslök Gräslök Gräslök

Gräslök

Allium schoenoprasum

Tidig kryddväxt som är god till fisk, såser och äggrätter. Läs mer

Produktinformation

Gräslök

Börja skörda när stråna är 10 cm långa. Stråna är goda att klippa över t.ex. sallader, sillrätter, grytor mm. Blommorna går att äta och är vackra som dekoration eller som snittblomma. Kan frysas in eller torkas

Namn: Gräslök, Allium schoenoprasum.

 

Ursprung: Områdena kring Nordpolen, även Sverige.

 

Blomman: Tätt i bollrunda samlingar, rosa och ljust lila.

 

Bladen: Smala, runda, ihåliga, upprätta i täta, dekorativa tuvor. Cirka 25 cm höga.

 

Färger: Blommorna är ljust violetta eller rosa.

 

Säsong: Gräslök finns att köpa året om både i kruka och avskuren i bunt.

 

Växtplats: Ljus, gärna solig plats och i näringsrik, lucker jord, som inte torkar ut. Men växten har inga stora krav och kan växa t o m i sandjord.

 

Vatten och näring: Vattna om regnet uteblir, gräslök ska helst inte torka. Friplanterade plantor gödslas på våren, de krukplanterade får näring i vattnet från vår till höst.

 

Hur du gör sedan: Slå krukan av rotklumpen och plantera den i större kruka i Trädgårdsjord eller fritt i rabatt i Yrkesodlarjord – dock kan gräslök växa nästan varsomhelst, lättodlad och kravlös som den är. Du kan skörda redan när bladen är bara decimeterhöga, klipp nere vid jorden. Gräslöken är den enda växten i sitt släkte, som får nya blad efter hand. Ju mer du klipper, desto tätare och rundare blir tuvan. Om du odlar gräslök mest för bladens skull, klipper du bort blommorna, innan de slår ut – desto finare blir plantan. Allt du inte äter färskt, skär du ner, lägger hårt i en burk och fryser in den. När det blir dags, skrapar du bara av med en gaffel så mycket du vill ha direkt ner i maten. Till hösten gräver du upp en tuva, planterar den i kruka, ställer den på balkongen, altanen eller i köksfönstret, så kan du skörda läckra, gröna strån hela vintern.

Vart annat eller vart tredje år delar du på plantorna, så får de ny växtkraft.

 

Värt att veta: Gräslök  är en urgammal kulturväxt, som beskrivs i flera tusen år gamla skrifter från Kina och till vårt land kom den med munkar på 1100-talet. Den är härdig i hela vårt land. I varje hem bör det stå en kruka gräslök både för att den är god, vacker och dekorativ och för att den är nyttig. Den är rik på järn, jod, kalcium och andra för oss viktiga mineraler. Den är rik på fibrer, på vitamin A, som är bra för synen och ger motståndskraft mot infektioner och på karoten, en antioxidant som ger ett visst cancerskydd. Den ger matlust och är bra för matsmältningen.

Gräslök används till det som inte är sött. Klipp på smörgåsen med ägg och keso, till midsommarsillen, i strömmingsflundror, till äggröra, i soppa, i både varma och kalla såser och i sallader. I varma rätter häller du i gräslöken sist – den ska inte koka för länge. Och kom ihåg, att skuren gräslök smakar mycket mer än klippt!

Blommorna är ätliga. Gör som i Asien – stek de vackra, toppiga knopparna i wokrätter och låt blommorna dekorera maten. Blommorna är hållbara i vas och de kan torkas till eterneller. Gör små buketter, häng dem upp och ner att torka.

Plantera gräslökstuvor som kantväxt runt kryddlandet. Gör en Allium-rabatt av gräslökens underbara släktingar och plantera gräslökstuvor som undervegetation. Kan det bli vackrare?

 

 

Skötselråd

Läge:
En text som beskriver hur läge fungerar. En plupp, två plupp och tre plupp.
Vatten:
Medel
En text som beskriver hur vatten fungerar. En plupp, två plupp och tre plupp.
Blomfärg:
Bladfärg:
Doft: Ja.
Jordprodukter: Hasselfors örtjord.
Näring: Algomin trädgårdsgödsel och kogödsel.
Växtsätt: Kompakt, upprätt och tuvbildande.
Jordmån: Näringsrik jord, mullrik jord och fuktig jord.