Odlingskalender: så i januari till mars

Vad kan jag så i januari, februari och mars? Vår odlingskalender sammanfattar vad du kan så varje månad året runt. Här är del ett - vinter och tidig vår.

Så i januari

Med växtbelysning kan du börja så de fröer i januari som ska riktigt tidigt i jorden för att hinna utvecklas, till exempel chili och pelargoner. Även kronärtskocka kan förodlas relativt tidigt. Vill man ha en liten odlingsutmaning ska man prova jätteverbena, som behöver temperaturväxlingar för att gro. Utmaning som sagt, men kanske värt besväret då blomman är så vacker.

Längtan efter färskt grönt är stor i januari. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i köket så här års, det gäller även ärtskott och solrosskott, liksom smörgåskrasse. Gör plats på fönsterbrädan för att kunna utnyttja det lilla dagsljus som ändå finns, så i januari och skörda efterhand som fröna gror och växer. Mums på mackan eller i salladen!

Så i februari

Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxigt grönt!

I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor. Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.

Använd såjord till dina frön och sticklingar, den är svagt gödslad för växter med späda rötter.

Så i mars

I mars är det är dags att så till exempel tomater och många sommarblommor. På fröpåsens baksida står lämpliga såmånader. Balkongodlare väntar med fördel till slutet av den rekommenderade perioden.

Basilika är lätt att odla från frö – och det finns så många goda sorter. Bredså (så tätt) i en kruka med jord och placera ljust och varmt. Håll jorden fuktig. Genom att skörda uppifrån (lämna alltid ett bladpar kvar på varje stjälk) kan du skörda från samma plantor hela säsongen.

Sätt några vitlöksklyftor i en kruka med jord. Håll jorden fuktig. När de börjar växa kan du använda stjälkarnas gröna klipp som smaksättning på maten. Vill du odla för att skörda själva löken, så får du ha tålamod till hösten då man sätter vitlök för kommande säsong.

Luktärter är en populär sommarblomma som är vacker både i rabatter, krukor och som snittblomma. Luktärterna gror och skickar ut rötter på djupet så välj gärna lite högre krukor, eller varför inte en rootmaster som ger bra djup på jorden och underlättar hanteringen av de små ömtåliga plantorna.

Vill du vet mer om förkultivering och odling? Läs gärna Sara Bäckmos bästa tips här: Lyckas med dina försådder.

Redan köpsugen? Vår e-butik är full av fröer som är i säsong just nu, det kan variera över året.

Grönt på fönsterbrädan på vintern

När det kliar i odlingsfingrarna

GuideFrösådd, att förkultivera inomhus

Att förså och förkultivera inomhus är ett bra sätt att starta våren. Här är en enkel steg-för-steg guide för en lyckad försådd.

GuideAtt förodla i pluggbox

Pluggboxen är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 49 pluggplantor med djupa och fina rotsystem - perfekt för hemmaodlaren.

Växtbelysning – hjälp växterna på vintern

Vintertid är en svår tid för krukväxter och förodlingar. Antalet timmar solljus är mycket begränsade och det kan behövas lite hjälp med tillskottsljus.

Så och skörda - odla året om

Vår, sommar, höst eller vinter, det finns alltid ett frö att så. Nu blir det också möjligt att fylla på fröförrådet oavsett tid på året. Odla året om för härliga skördar.

GuideChili – så och förkultivera själv

Förså eller börja med en uppdriven planta. Med våra tips kan du kan förvänta dig rikligt med heta frukter.

GuidePlantera sticklingar

Sticklingarna du köper hos Blomsterlandet har stuckits ner i små krukor, skötts om väl i fin växthusmiljö och säljs nu med friska rötter. Allt för att du lätt ska kunna plantera dina sticklingar och odla dem vidare.

Odlingskalender: april och maj

Vi har gjort en guide och sammanfattar vad du kan så i varje månad året runt. Här är andra delen – våren.

Balkong- och terrasskalender - januari

Kalendern för dig som odlar på fönsterbrädan, balkongen, terrassen eller i en pallkrage på gården i stan. I januari tar vi hand om krukväxterna och börjar drömma om kommande odling.