Vi tror på en hållbar utveckling

Blomsterlandet ska vara ett långsiktigt hållbart företag och värna om såväl människa som miljö. I grunden ser vi växter och växtlighet som en resurs. De skapar ett ombonat hem, de ger oss trädgårdar som är vikta näringskällor för pollinerande insekter, de ger oss bär, frukt och annat ätbart när vi odlar själva - och de binder koldioxid. Men självfallet vill minimera de negativa effekter vi och vår verksamhet och ökad konsumtion kan ha på miljö och klimat. Vi vill också vara en schyst och attraktiv arbetsgivare där våra medarbetare känner att de kan vara sig själva och där du som kund känner dig välkommen precis som du är. 

Krav på leverantörer

Vi har höga mål när det gäller våra produkter och hur de är framställda. När vi väljer leverantörer vill vi att de har samma höga ambitionsnivå som vi  och kräver att de lever upp till den uppförandekod som vi har tagit fram. Uppförandekoden baseras på internationella konventioner som till exempel FNs deklaration om mänskliga rättigheter, ILO:s kärnkonventioner för arbetslivet och principerna i FNs Global Compact.

Ladda ner vår uppförandekod

Krav på oss själva

Vi ställer krav på våra leverantörer men vill förstås föregå med gott exempel. För att bli certifierad för att sälja KRAV-märkta produkter som jord och gödning måste vi också följa KRAVs hållbarhetsreglar. Det innebär bland annat att vi förbinder oss att respektera mänskliga rättigheter och att ta socialt ansvar, att arbetar med omsorg om naturen och att vi har en plan för vårt miljöarbete.

Dessutom är vi certifierade enligt MPS Florimark Good Trade Practise. MPS är en internationell hållbarhetsmärkning för blomsterbranschen. Märkningen omfattar inte återförsäljare, alltså själva butiksdelen, utan ser till allt det sånt som sker innan varorna plockas in i själva butiken, som inköp, lager och transporter.

För att bli certifierad måste man kunna uppvisa ett systematiskt arbetssätt med rutiner, dokumentation och kontroller inom flera specificerade områden, bland annat miljö, produktkvalitet, säkerhet och arbetsförhållanden. Det handlar om att säkerställa hela kedjan från inköp, logistik och transport till butikerna och att vi kontrollerar att alla odlare är certifierade. Vi ska också kunna visa hur vi utför kvalitetskontroller av produkterna, som att snittblommorna verkligen har rätt temperatur i våra kylar och under transporten.

ur Blomsterlandets hållbarhetspolicy
Vår ambition är att hållbarhetsarbetet ska vara något som vi känner stolthet över, som känns meningsfullt och något som vi gör med glädje även om det ibland innebär merarbete eller ökade kostnader. Vår inställning är också att vi hela tiden lär oss och att alla steg i rätt riktning är viktiga, även de små stegen.
  • Våra odlare

    Vi tror på en god dialog och långvariga relationer med våra odlare. Vi köper oftast direkt från odlaren och väljer gärna växter som är odlade i Sverige. För oss är det viktigt att stärka svensk odling för att värna den kunskap och yrkesskicklighet som ofta går vidare i generationer. 

    Möt våra odlare
  • Medvetna val

    Som företag gör vi vad vi kan när det gäller hållbarhet men vi vill även hjälpa dig som kund att göra mer medvetna val. De certifieringar och märkningar som finns på produkterna vi säljer är ett kvitto på det och därmed ett sätt att göra det enklare att välja.

    Info om märkningar
  • Hållbarhetsrapporten för 2023

    Här berättar vi om vårt arbete med hållbarhetsfrågorna under år 2023.

    Läs som pdf

Hållbart är också hållbarhet

Vi jobbar aktivt för att välja friskare och mer motståndskraftiga växter i sortimentet. Då minskar behovet av bekämpning, både hos odlarna och hemma i din trädgård.
 
E-planta och Från Sverige-märkt är exempel på märkningar för växter som är odlade i Sverige och anpassade för våra förhållanden och därför har större chans att leva länge. Vi vill gärna också hjälpa dig som kund att välja rätt växter för rätt läge och att skaffa de där tillbehören som gör att du lyckas med dina växtval. Hållbart är också hållbarhet, menar vi.

Så nästa gång du köper exempelvis ett träd hos oss och vi råder dig att skaffa en stör eller påle att binda trädet i är för att det ökar trädets chanser att etablera sig. Annars kan kraftig blåst rista till i hela trädet och därmed skada rötterna. Och vi tipsar dig gärna om krukor med växtmagasin till dina krukväxter. Helt enkelt för att vi vet att man är bortrest ibland eller lite glömsk – men det behöver ju inte växterna lida för.

Omtanke om miljön - i praktiken

Om man har tur kan hållbarhetsarbetet lätt stanna vid högtravande dokument som hamnar i byrålådan. Vi försöker att jobba enligt principen mindre snack och mera verkstad.

Här kommer några exempel på saker vi gör.

Från plast till träfiber

Blomsterlandet är första trädgårdskedjan i Sverige som växlat över till leveransbrätten av pressad träfiber istället för de konventionella i plast. Det började vi med lagom till vårsäsongen 2024 tillsammans med utvalda odlare.

Hållbara transporter

Du har kanske sett de Blomsterlandet-märkta lastbilarna på vägarna? De körs av vår största transportör, Steen M Hansen  som nu är certifierad med Fair Transport.

Fair Transport är transportnäringens hållbarhetscertifiering av godstransporter på väg. Genom att välja Fair Transport-certifierade transportörer tar vi ett aktivt steg mot minskade utsläpp från våra transporter.

Torvfri jord - cirkulär produkt

Blomsterlandets torvfria jord är ett konkret exempel på cirkularitet. Tillsammans med våra kollegor på Stena Recycling har vi kunnat använda träfibermull, som är en restprodukt från pappersindustrin, istället för torv. 

Du vet kanske om att basingrediensen i konventionell jord som du köper i påsar, historiskt sett brukar vara torv. Torv är en råvara som är lätt och lämplig för odling men som ifrågasätts alltmer av klimatskäl. Därför har vi letat – och hittat – alternativ till torven. En restprodukt som dessutom inte kräver långväga transporter som en hel del andra ersättningsråvaror gör.

Svenskodlad ljung

Äntligen har en svensk odlare lyckats med att odla ljung i kommersiell skala. Det är Solgården utanför Trelleborg som knäckt koden!

Man kan tänka att ljung redan odlas i Sverige – det finns ju gott om ljung ute i naturen. Men all ljung du hittar i affären är vanligtvis importerad, oftast från Tyskland. Fram till nu!

Odlingen sker utomhus, vilket gör att det inte krävs någon uppvärmning. Ljungen är Från Sverige-märkt. Och Blomsterlandet är första trädgårdskedjan att ha den svenskodlade ljungen i sortimentet. Lanseringen skedde hösten 2024. 

Våra minsta medarbetare

Vi använder biologiska växtskydd i våra butiker för att hålla eventuell ohyra borta. Det handlar om nyttodjur som är skoningslöst målsökande mot specifika kryp men snälla mot både människa och miljö.
Några av våra minsta medarbetare är bladluslejonet, skinnbaggen, parasitstekeln och spinnrovkvalstret. De ersätter kemisk bekämpning.