Blomsterlandets hållbarhetsrapport 2023

Växlar över till växtbrätten i trädfiber

Lagom till vårsäsongen 2023 inledde Blomsterlandet sin övergång till växtbrätten som är tillverkade av pressad träfiber istället för de konventionella i plast.

Vi är stolta över att Blomsterlandet är den första trädgårdskedjan i Sverige som väljer att gå över till ett förnybart material som träfiber. Det är ett led i vårt hållbarhetsarbete där vi ständigt ser över hur vi kan minska användningen av plast och bli mer cirkulära i allt vi gör, säger inköpschef Andreas Karlsson.

Det handlar om de tråg som krukväxter levereras på. Ofta kommer åtta till tio krukväxter på ett och samma
brätte och de har vanligtvis varit tillverkade av plast. Blomsterlandet introducerade till vårsäsongen 2023 transportbrätten som är helt plastfria. Ersättningsråvaran består av nordisk träfiber som formpressats. Tillverkningen sker i Sverige av Stora Enso.

Under året var det tio av Blomsterlandets svenska växtleverantörer som övergick till att använda de nya brättena som återanvänds omkring fyra-sex gånger. Sedan kan de lämnas ut till kunder att bära hem växter i.
När brättet gjort sitt går det att lägga i återvinningen.

 

Övergången till de nya brättena sker stegvis. Av de plastbrätten som fortfarande kommer att användas under övergångsperioden, återanvänds omkring 80 procent innan de går till plaståtervinning.