Bukettanemoner

Anemone coronaria

Underbart vackra blommor som passar perfekt i bukett!

Placeras gärna ljust dock ej i direkt solljus, detta ger blommorna en djupare färg.

Ursprung: Medelhavsområdet.

 

Odlas mest i: Blommorna odlas mest i Israel och Italien, varifrån vi importerar dem.

 

Blomman: Blomman är skålfomig, enkel, dubbel eller fylld. Kronbladen omger en stor, markant ståndarsamling. Blomman sitter ensam på rak, styv stjälk och en liten bit under blomman sitter en lustig krage, en virvel av gröna blad – mycket dekorativt.

 

Bladen: Bladen växer i rosett utmed marken, är flikiga som vitsippeblad. Blommorna skärs av och säljs alltså utan blad.

 

Färger: Bukettanemonens färger är starka. De finns i flera nyanser av vitt, rosa, rött, blått och lila. Ibland har blomman en inre ring i avvikande färg, som kontrasterar både mot kronbladen i övrigt och ståndarna.

 

Säsong: Bukettanemoner finns att köpa i butik året om – sommartid dock sparsamt.

 

Gör så här: Köp bukettanemoner, där knopparna börjar visa färg. Bär hem blommorna försiktigt, de är ömtåliga för stötar. Skär av stjälkarna en bit diagonalt. Vass och ren kniv.

Undvik sol och värme, som får blommorna att vissna i förtid. Men ställ dem ändå ljust, ljus plats ger dem klarare, djupare färger. Svalt nattrum förlänger blomningen betydligt.

 

Vattnet: Blommorna vill ha kallt vatten, ca 20o och halv dos hållbarhetsmedel i det. Låt vattnet nästan fylla vasen. Byt vatten efter ett par dagar – bukettanemon är mycket bakteriekänslig - diska vasen, häll i nytt pulver och ge blommorna ett nytt snitt. I rent vatten håller de sig fina en veckas tid – 10 dagar.

 

Värt att veta: Så här gamla växter som bukettanemon har fått många sägner på vägen. Den äldsta är att blommorna växte upp, där den grekiske guden Adonis dog och där hans blod droppade. Det semitiska namnet på Adonis var Naaman och man menar, att anemon är en förvrängning av det. Ja, vad ska man tro?

Den gamle filosofens namn anemos användes även av de romerska skalderna Plinius och Ovidius och har så fortsatt till våra dagar – 2000 år senare.

Anemoner kan användas till runda buketter med utfyllnad av småblommigt och småbladigt från bunt. Något doftande, kanske? Du kan också blanda bukettanmonerna med andra blomster, men låt anemonerna dominera och välj sorter, som också trivs i kallt vatten.

Arrangera endast tre blommor som tripp, trapp, trull i en rundbullig vas. Det blir strikt, raffinerat och de små bladkragarna under blommorna märks väl, lättar upp och får oss att le. Alla tänker inte på, hur dekorativ den här lilla virveln är, en kontrast till det styva, raka.

Att lägga lite vackra stenar i samstämd eller kontrasterande färg i botten på en glasvas är både vackert och praktiskt. De fungerar som dekoration och som stöd, när du arrangerar ett litet antal anemoner. En och en i vaser på rad är också vackert – då ser man blommans detaljer.

Om du vill odla egna anemoner för att ha till snibblommor, planterar du knölar på våren, så blommar de på sensommaren. Knölarna måste grävas upp och övervintras

Skötselråd

Blomfärg:
Finns i vit, blå, röd, rosa och lila
Vatten:
Kallt vatten. Normal dos näring.
Doft:
Nej