Julros

Helleborus niger

Njut av julrosen inne under vintern och plantera ut den till våren.

Ställ växten ljust och så svalt som möjligt för att förlänga blomningen. Vattna sparsamt i svalt rum. Efter blomningen skärs stänglarna ner. Planteras ut på våren. Direkt efter innevistelsen tål den inte frost. Perenn. Lättodlad.

Namn: Julros, Helleborus niger.

Ursprung: SC Europa — N Balkan.

Blomman: Storlek beroende på sort, moderna sorter något större än äldre. Fem kritvita hylleblad i krans som vore de kronblad. Kronbladen är omvandlade till nektarier, honungsgömmen, som sitter i tät krans under ståndarsamlingen. Ståndarna är många och har gul knapp. Pistillernas antal kan variera.

Bladen: Stora, flikiga, nästan läderartade på slätt skaft. Småbladen är elliptiska. Bladen är vintergröna, ändrar på hösten färg till grönt-rött-brunt. Nya blad kommer på våren efter blomningen och då kan man klippa bort de gamla, som då gjort sitt som vinterbeskyddare.

Färger: Den julros vi har till jul – antingen andriven eller naturligt blommande – är vit.

Andra sorter i andra färger finns också i allt från vitt till nästan svart och däremellan gult och limegrönt, rosa och aprikos, rött och purpur.

Säsong: Som krukväxt över julhelgerna, som perenn planta vår och höst.

Växtplats: Inomhus över julen ljust och så svalt som möjligt. Planterad i trädgården i halvskugga eller lätt skugga och i näringsrik, djupt bearbetad, lucker jord med högt pH-tal, så kalka gärna jorden.

Vatten och näring: Inomhus håller du jorden lätt fuktig. Växten får inte torka ut men heller inte stå blöt. Näring behövs inte nu. Utomhus väljer du en plats, där jorden inte torkar ut fort men heller inte står vinterblöt.

Hur du gör sedan: När blomningen är över, ställer du krukan ljust och svalt men frostfritt. Ett inglasat uterum av något slag är idealiskt. Vattna så att jorden hålls fuktig och från februari kan du hälla svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i det. När all frostrisk är över kan du plantera ut växten. Ge den en plats för många år framåt, för den trivs inte med att flyttas, den tar lång tid på sig att komma igång igen. Om vintern skulle bli sträng och marken barfrostig, kan du täcka plantan med t ex ris.

Värt att veta: Julros är en gammal växt, som redan romaren Plinius, som levde kring Kristi födelse, skrev om. Hos oss är den känd sedan tidiga medeltiden och beskriven på 1600-talet. Namnet julros började användas vid förra sekelskiftet.

Namnet Helleborus lär komma från de grekiska orden hellein, som betyder döda och bora, som betyder föda, fritt översatt ”växten som dödar när den äts”.

Sägner och skrönor finns i mängd om denna ovanliga, vinterblommande växt. Vår egen Selma Lagerlöf har också skrivit om den i sin bok ”Legender”. Läs den!

Sedan ett antal år finns det många, lättodlade julrosor särskilt av dem, som i handeln kallas hybridjulrosor eller orientalishybrider De självsår sig lätt, bildar många småplantor, fyller ut en hel rabatt eller kant.

 

Skötselråd

Blomfärg:
4-5 cm stora, enkla blommor med stor ståndarsamling.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
Så ljust och svalt som möjligt.
Vatten:
Håll jorden svagt men jämnt fuktig. Duscha gärna växten då och då.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord