Lyckoklöver

Oxalis articulata

När dagen går mot kväll fäller lyckoklövern ihop sina blad som ett paraply och somnar för att vakna igen nästa morgon.

Stänglarna växer ut från underjordiska jordstammar som kan delas på våren. Vissna blommor och blad snurras ett par varv och dras upp. Låt växten stå svalt över vintern, vattna då mycket sparsamt. Planteras om på våren.

Namn: Lyckoklöver, Oxalis articulata.

Oxys är grekiska och betyder vass i smaken, som ättika. Articulata är latin för med små leder.

 

Ursprung: S Sydamerika, SO Brasilien.

 

Blomman: Blommorna är små, trattformiga, halvt genomskinliga och sitter i samling på upp till 8-10 blommor på skaft över bladen. De är femuddiga och mjukt gracila, eleganta.

 

Bladen: Trots namnet som vi förknippar med fyrbladig klöver har denna moderna lyckoklöver trebladiga blad. De sitter ensamma på decimeterlångt skaft, tätt ihop till en tuva.

 

Färger: Av lyckoklöver finns det både rosa och vita.

 

Säsong: Från tidigt på våren till sensommaren hittar du lyckoklöver i butiken.

 

Växtplats: Blir finast på ljus och solig plats men skuggas lätt i söder vid middagstid på sommaren.

 

Vatten och näring: Vattna grundligt och låt sedan jorden torka till lite lätt men inte torka ut. Vid torka stannar blomningen upp. Häll svag dos näring i vattnet från vår till höst.

 

Hur du gör sedan: Lyckoklöver trivs bäst och blir tätast i ljust fönster utan stark södersol. Där håller sig stjälkarna styva och upprätta, i skuggan lägger de sig. Skvättvattna inte, hela klumpen bör bli fuktig och även de nedersta rötterna bör få känna av vätan. Visset drar du upp med ett försiktigt ryck. Så släpper det ända nerifrån och stimulerar växten till att sätta fler knoppar. På sensommaren/hösten tar du bort näringen och minskar gradvis på vattnet för att helt upphöra. Växten går i vila. Ställ undan krukan i rum med 5-10o – det kan vara mörkt. Till våren tar du fram den, petar bort jorden och planterar rhizomerna, jordstammarna, som finns däri i ny jord. Lägg 4-5 i varje kruka och täck med 5 cm jord, Vattna och vänta. Du kan redan på hösten ta fram rhizomerna ur krukan och förvara dem i en ask tills det våras. Glöm inte bort, var du lägger asken!

 

Värt att veta: Förklaringen till att lyckoklöver med bara tre blad ändå kallas så är den, att föregångaren O. deppei hade fyra blad. På 1950-talet tog O. articulata över och övertog också namnet. Nu heter den gamla rosettoxalis. Lyckoklöver har rotknölar, som kallas rhizomer. Det är tjocka, förgrenade jordstammar som blir fler för varje år och kan delas. Släktet är stort, vi odlar flera arter med olika slags rhizomer. Rosettoxalisens är som kokosnötter i miniformat, runda och håriga. De vilar precis som snöoxalis  Ställ bara undan krukan, ta fram den till våren och vattna. Snart spirar det igen ur det till synes livlösa. Bladen på rosettoaxlis är rödbruna vid basen, de på snöoxalis helt gröna. Den rödbladiga triangeloxalisens rhizomer ser ut som rosa koraller. Den vissnar inte ner, den har blad året om och är mycket lättodlad.

Titta noga på bladen och njut av det vackra, lila, penseldragsmönstret i det mörkt röda.

När dagen går mot kväll fäller lyckoklöver ihop sina blad som ett paraply och somnar för att vakna igen på morgonen. Ett sätt att spara energi! I sanning en växt i tiden.

 

Skötselråd

Blomfärg:
Flera små, söta blommor på varje stjälk.
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Läge:
I ljust fönster utan stark sol.
Vatten:
Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.
Doft:
Nej
Lättskött:
Ja
Jordprodukter:
Blomjord