Fuchsia

Fuchsia x hybrida

Mycket välkänd och klassisk sommarväxt med blommor i olika färger och storlekar.

Växer bäst i halvskugga eller skugga. Passar i kruka, balkonglåda och i samplanteringar. Hängande sorter passar även som kantväxt i planeringar och i ampel. Lätt att forma till stamträd. Övervintras frostfritt och ljust.

Namn: Fuchsia / blodsdroppe, Fuchsia x hybrida.

Ursprung: Hybrid troligen mellan Fuchsia fulgens, spikfuchsia från Mexico och Fuchsia magellanica, scharlakansfuchsia från Chile och Argentina och möjligen även andra.

Blomman: Blomman är hängande och består av fyra foderblad och kronblad av varierande antal. Foderbladen skyddar knoppen, öppnar sig, viker sig ibland uppåt som vingar och släpper ut en underbar ”kjol”, snäv och rak eller bullig som en krinolin och i avvikande färg.  Ståndarna hänger långt nedanför kjolen och bidrar till skönheten. Blommorna kan vara allt från små som en hasselnöt till stora som en knuten hand.

Bladen: Friskt gröna, ellipsformiga blad ibland med fintandade kanter och rosa mittnerv och lilatonad undersida. De sitter parvis och rätt tätt på grenarna.

Färger: Oftast har foder och kjol olika färg och ibland är blommorna tvåfärgade. I färger från rent vitt och rosa i alla tänkbara nyanser till djupaste rött, lila och purpur, nästan svart.

Säsong: Upprättväxande sorter säljs redan mycket tidigt som krukväxt, de och resterande finns sedan att köpa under hela utplanteringssäsongen fram till midsommar eller längre.

Växtplats: Fuchsia trivs bäst på skuggig eller halvskuggig plats – skona den från brännande sol. Jorden bör vara näringsrik, väldränerad och inte torka ut fort.

Vatten och näring: Håll jorden lätt fuktig – hellre något torr än blöt. Häll Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring i vattnet från några veckor efter planteringen till sensommaren.

Om du planterat i jord med långtidsnäring, vattnar du med rent vatten, utan näring.

Hur du gör sedan: De tidiga fuchsiorna kan du ha på fönsterbräden men de trivs också på inglasade uterum. När våren kommer ställer du ut dem, där de då trivs ännu bättre. Plantera om de nyinköpta plantorna i större kruka och ny, näringsrik jord. Ampelväxterna kan vara kvar i sina stora krukor, om du vattnar och gödslar tillräckligt. Låt inte jorden torka ut, inte heller stå blöt. Ta bort vissna blommor innan de sätter frö, så går all näring till plantan.

Värt att veta: Fuchsior är fascinerande växter, som växer upprätt, utbrett eller hängande. De passar lika väl friplanterade i rabatt och på kyrkogården som i krukor/lådor. De hängande blir vackrast i ampel, där de syns väl och har plats att både bre ut sig och låta grenarna hänga.

Alla är lika lättskötta, kräver inte mycket skötsel, ans eller pyssel.

Fuchsia odlar vi som ettårig men kan övervintras frostfritt. Ställ växten ljust och frostfritt och beskär den för att spara plats. Om fönster saknas, skär du ner den ända till det vedartade på grenarna, tar bort alla blad och vattnar ytterst försiktigt över vintern. Jorden bör inte torka helt utan hållas mycket lätt fuktig. Eller tag av krukorna och lägg plantorna skavföttes i en grop, som fylls med porös jord och löv över. Plast överst mot regnet. Enkelt, brukar lyckas.

Till våren planterar du om växterna i ny jord och beskär dem till fin form. Vänj dem gradvis till utelivet, ute dagtid och inne om natten den första tiden.

Skötselråd

Blomfärg:
Stora, små, enkla eller fyllda blommor, ofta tvåfärgade.
Bladfärg:
Näring:
Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring
Läge:
Vatten:
Övriga namn:
Blodsdroppe
Jordprodukter:
Yrkesodlarjord
Växtsätt:
Storvuxet och upprätt