Himmelsöga
Lycianthes rantonnetii
Produkten går inte att köpa just nu.
Trivs bäst i sol eller halvskugga, på lugn, skyddad plats i näringsrik, väldränerad jord. Finns ofta att köpa uppstammad. Blommar rikligt. Övervintras ljust och frostfritt.
Namn: Himmelsöga, Solanum rantonnetii
Ursprung: Växten kommer ursprungligen från Paraguay och Argentina.
Blomman: 2 cm vid, intensivt blåviolett med fem purpurröda penseldrag mellan kronbladflikarna och med gult centrum. De sitter i glest knippe i grentopparna.
Bladen: Friskt gröna blad med markerat nervmönster och lite vågiga kanter. Ovansidan är blank, undersidan hårig, bladen mjuka.
Färger: Himmelsöga finns endast med blåvioletta blommor.
Säsong: Huvudsäsongen sammanfaller med utplanteringssäsongen april – juni, men växten finns att köpa hela sommaren.
Växtplats: Himmelsöga trivs bäst och blir vackrast på solig, möjligen lätt skuggig plats och i vandrande skugga.
Vatten och näring: Ge så rejäla givor att hela klumpen blir våt och vänta med nästa tills jorden torkat lätt. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring i vattnet från våren ända till sensommaren.
Hur du gör sedan: Små exemplar planterar du om i större kruka eller tillsammans med andra växter i sommargrupp, balkonglåda eller fritt i rabatt. Himmelsöga på stam kanske redan står i stor kruka – om inte ger du den en sådan. Använd gärna Blomsterlandets Yrkesodlarjord, den passar perfekt. Om skotten växer ut och blir tunna och veka, kan du försiktigt klippa dem på sommaren. Försök att hålla ”buskarna” i buskform och stamexemplarens krona rund och fin.
Värt att veta: Himmelsöga växer mycket snabbt och kraftigt. Den blir lätt gles och yvig, så håll efter den. Gödsla med inte alltför kväverik näring, då blir det bara ett frodigt bladverk och växten ”glömmer” att blomma. Växten är inte särskilt känslig för regn och vind och den blommar utan avbrott ända till efter den första höstfrosten. Då är det dags att lyfta in växt och kruka i ett ljust och svalt rum, helst inte över 10o. Här vattnar du ytterst försiktigt och sparsamt med vatten utan näring., eftersom den förbrukar mindre vatten ju kallar den står. Blöt jord och kallt rum leder till växtens alltför tidiga död. Förskräcks inte, om en del blad faller av. Till våren beskär du växten till rund och fin form och snart spirar den. Plantera om den i ny jord och om rotklumpen är mycket stor, kan du beskära även den för att slippa ifrån allt större krukor. En god regel att tänka på är att rotsystemet och kronan bör ha samma omfång.
Efter omplanteringen vattnar du med vatten utan näring under ett par tre veckors tid, sedan häller du svag dos av Blomsterlandets flytande Trädgårdsnäring i vattnet.
Låt växten långsamt och successivt vänja sig vid utelivet. Låt den stå ute om dagarna men inne om nätterna den första tiden.
Skötselråd
- Blomfärg:
- 1½ - 2 cm stora blålila eller vita blommor med gul mitt.
- Näring:
- Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring
- Övriga namn:
- Potatisblomma
- Jordprodukter:
- Yrkesodlarjord