Minikiwi 'Tage'

Actinidia (Minikiwi-gruppen)

Köp online hos oss
Frodig slingerväxt med vackert bladverk som skiftar i vitt och rosa under sommaren. Hanplanta som inte bildar frukter, är däremot en god pollengivare till sorterna 'Tina' och 'Chang Bai'. Odlas även som prydnadsväxt. Utvecklas bäst i soligt, skyddat läge.
Snabbväxande slingerväxt som får grönt bladverk med vita och rosa skiftningar under sommaren. Får senare vackra gula höstfärger. Sorten är en hanplanta som pollinerar sorterna 'Tina' och 'Chang Bai'. Blommar med små, doftande vita blommor i juni.

Minikiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Hanplantor odlas ofta som prydnadsväxt och kallas även för kameleontbuske. Honplantor får frukter som mognar i september, de behöver inte skalas för att ätas. Det krävs både han- och honplantor för att den ska sätta frukt, men det går bra att odla flera honplantor till varje hanplanta. Frukterna är rika på C-vitaminer.

Utvecklas bäst i ett soligt och skyddat läge, med fördel i växthus, mot en spaljé eller vägg. I skuggigare lägen kan frukterna få svårt att mogna. Planteras i fuktighetshållande, väldränerad och svagt kemiskt sur jord. Det slingrande växtsättet gör det nödvändigt med något att klättra på.

Beskärning är inte nödvändig vid odling som prydnadsväxt, då räcker det att fjolårsskotten kortas in något för att plantan ska bibehålla formen. Honplantor som odlas för fruktsättning kräver särskild beskärning.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)