Mullbär 'Mulle'

Morus

Härdig, odlingsvärd sort som med åren bildar ett välförgrenat träd med bred krona. Blankt, grönt bladverk som får gyllengula höstfärger. Får utdragna skördar av små, svarta, björnbärsliknande bär med söt, aromatisk smak. Självfertil. Trivs soligt och skyddat på väldränerad, kalkrik jord.
Odlingsvärd, härdig sort som med åren bildar ett större, oftast välförgrenat, träd med bred, luftig krona. Bladverket är glänsande grönt och består av ovala, lätt hjärtformade blad med tandade bladkanter. Höstfärgerna är gyllengula. Blommar med oansenliga han- och honhängen. Pollineras med hjälp av vinden och är självfertil. Bären mognar kontinuerligt från juli till september och ger en utdragen men bra skörd. De små, röda till svarta bären påminner om björnbär till utseendet och har söt, aromatisk smak. Bären äts färska eller används till sylt, saft och bakverk.

Trivs i fullt soliga och skyddade lägen på väldränerad och gärna kalkrik jord. Klarar torrare lägen men uppskattar lätt fuktighetshållande jordar. Mullbär blöder lätt vid beskärning, detta undviks vid beskärning under sensommaren. Nerfallna bär ger missfärgningar. Planteras som solitär där den kan breda ut sig.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Mullbär har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Under 1800-talet gjordes flera försök att föröka silkeslarver på mullbärsodlingar. Detta i syfte att kunna producera eget silke som då var en lyxvara. Försöksodlingarna pågick utan större framgång till sent 1800-tal.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
6 m
Jordmån:
Kalkrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten
Mognadstid:
Juni, Juli, Augusti, September
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt