Rabarber 'Holsteiner Blut'

Rheum rhabarbarum

Äldre, bra sort med genomfärgade, grönröda stjälkar med god rabarbersmak. Hög oxalsyrahalt. Utvecklas bäst i halvskugga.
Upprättväxande sort som bildar vackra röda, genomfärgade stjälkar. Senare på säsongen så blir stjälkarna mer grönröda efterhand som de tillväxer. Är en relativt sen sort och har en god, klassisk rabarbersmak. Hög oxalsyrahalt och bildar få blommor. Används till bland annat kräm, saft, sylt och paj.

Trivs i sol till halvskugga men utvecklas bäst i halvskugga. Rabarber vill ha väldränerad, fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. God näringstillförsel under vår och sommar gynnar stjälksättningen, lägg gärna gräsklipp under plantan. En nyplanterad rabarberplanta bör inte skördas det första året. Skörda aldrig hela plantan, lämna några blad kvar efter skörd. Skörda medan stjälkarna är tunna. Dra och lirka upp stjälkarna, bryt eller skär inte av dem. Kvarlämnade stjälkbitar kan skapa röta och förstöra moderplantan. För ännu tidigare skörd kan plantan täckas med en djup hink eller fiberduk tidigt på året. Används en mörk hink blir skotten ljusa och mjälla, dessa kallas för glasrabarber. Rabarberblommornas skott kan skäras bort för att undvika träiga stjälkar och gynna ny tillväxt eller så får blommorna sitta kvar till våra pollinatörer.

Rabarber har odlats i Sverige sedan 1700-talet. På 1800-talet, när sockertillgången ökade började den användas i bakverk, innan dess sågs den som medicinalväxt.

Gammal tysk sort som togs fram av E. L. Meyn 1912, och är en korsning av sorterna 'Delikatess' och 'Amerikanischer Riesen'.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Mognadstid:
Maj, Juni, Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt