Gröna vinbär 'De Gröna'

Ribes nigrum

Frisk sort med ett kompakt, lågt växtsätt. Får rikliga skördar av gröna, stora, sötsyrliga bär på långa klasar. Ratas av fåglar. Ger bäst skörd i soligt läge på fuktighetshållande, näringsrik jord
Annorlunda sort med ett kompakt och lågt växtsätt. Ger rikliga skördar av stora, gröna bär på långa klasar. Smaken påminner om svarta vinbär och är sötsyrlig. De C-vitaminrika bären används till bland annat; sylt, saft, paj och bakverk, är även god att äta färsk. Friskt, doftande bladverk som kan plockas tidigt på våren och torkas till te. Ratas av fåglar. Sorten har god motståndskraft emot svampsjukdomar.

Utvecklas bäst på varm, solig och luftig plats i väldränerad, mullrik, gärna kalkrik och fuktighetshållande jord. Gödsla vår och sommar med kvävefattig gödsel. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kan växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. Beskärs efter skörd genom att gallra ut äldre grenar på olika höjder. Detta görs med 2-3 års mellanrum. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Gröna vinbär tål beskärning året om, men man bör undvika att beskära på våren. Äldre exemplar kan behöva stöd. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer och är för dem en viktig näringskälla.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Gröna vinbär är resultatet av en skalmutation hos svarta vinbär, bären saknar helt pigment och ser allt från gröna till gulgröna ut. Gröna vinbärssorter har funnits och odlats sedan 1800-talet.

Sorten valdes ut av Herbert Arvidsson
under framtagningen av sorten 'Risarp', på 1970-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
På vårvintern
Mognadstid:
Juli
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt