Vin 'Regent'
Vitis
Produkten går inte att köpa just nu.
Kraftigväxande sort som ger tidiga skördar av söta, blåsvarta druvor och får vackra röda höstfärger. Frisk, självfertil sort. Ger bäst skörd på varma soliga platser eller i växthus.
Kraftigväxande druvsort som bildar långa rankor med frodiga stora, friskt gröna blad som får vackra röda höstfärger. Druvorna mognar tidigt på säsongen och är söta, välsmakande och blåsvarta i färgen. Under gynnsamma säsonger kan druvorna bli extra söta. Druvorna används till druvjuice, saft, sylt eller vin och är även god som bordsfrukt. Självfertil och frisk sort.
Utvecklas bäst på solig, skyddad plats där den kan klättra. Vindruvor som tillhör vinifera-släktet planteras i kalkrik jord, gärna uppblandad med kogödsel. Gödslas med kvävefattig näring, gärna med kalk. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering och minskad risk för vinterskador.
När vinrankorna börjar visa fruktanlag är det gynnsamt att välja ut några klasar och gallra bort ungefär hälften. Genom kartgallring ökar man chansen att resterande druvor får tid att utvecklas fullt ut. Lämna ett par blad ovan klasen och skär bort resten av bladverket vid ett bladveck, detta för att ge ytterligare kraft åt druvan. Vin kan även odlas för de vackra bladens skull. Vinrankan har en otrolig växtkraft och kan, under rätt förutsättningar, växa omkring tre meter på en säsong.
Vedartade växtdelar beskärs endast då vinrankorna är i vintervila. En bra utgångspunkt är att beskärningen bör ske efter att vinstockarna fällt sina blad på hösten och innan saven stiger på våren. November eller december är bra månader för att beskära. Om de beskärs senare än februari kan saven stigit och de blöder då kraftigt. Låt rankorna växa ca 50 - 100 cm per år. Örtartade delar såsom bladverk och grön tillväxt kan dock beskäras sommartid.
På större vingårdar i Sverige görs vanligtvis två beskärningar, en grövre beskärning under senhösten och en mer noggrann under tidig vinter.
Utvecklas bäst på solig, skyddad plats där den kan klättra. Vindruvor som tillhör vinifera-släktet planteras i kalkrik jord, gärna uppblandad med kogödsel. Gödslas med kvävefattig näring, gärna med kalk. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering och minskad risk för vinterskador.
När vinrankorna börjar visa fruktanlag är det gynnsamt att välja ut några klasar och gallra bort ungefär hälften. Genom kartgallring ökar man chansen att resterande druvor får tid att utvecklas fullt ut. Lämna ett par blad ovan klasen och skär bort resten av bladverket vid ett bladveck, detta för att ge ytterligare kraft åt druvan. Vin kan även odlas för de vackra bladens skull. Vinrankan har en otrolig växtkraft och kan, under rätt förutsättningar, växa omkring tre meter på en säsong.
Vedartade växtdelar beskärs endast då vinrankorna är i vintervila. En bra utgångspunkt är att beskärningen bör ske efter att vinstockarna fällt sina blad på hösten och innan saven stiger på våren. November eller december är bra månader för att beskära. Om de beskärs senare än februari kan saven stigit och de blöder då kraftigt. Låt rankorna växa ca 50 - 100 cm per år. Örtartade delar såsom bladverk och grön tillväxt kan dock beskäras sommartid.
På större vingårdar i Sverige görs vanligtvis två beskärningar, en grövre beskärning under senhösten och en mer noggrann under tidig vinter.
Skötselråd
- Läge:
- Sol
- Odlingszon:
- 1 - 1
- Planteringsavstånd (cc):
- 100 cm
- Jordmån:
- Mullrik jord, Väldränerad jord
- Näring:
- Naturgödsel
- Jordprodukter:
- Naturgödsel, Planteringsjord
- Beskärningssätt:
- Beskär 1-2 knoppar över förra årets beskärningsnivå
- Beskärningstid:
- I december
- Mognadstid:
- Augusti, September
- Fruktförvaring:
- Ingen förvaring/äts direkt