Päronträd 'Colorée de Juillet'

Pyrus communis

Ett gulgrönt sommarpäron med söta något syrliga frukter med löst, saftigt fruktkött. Ger bäst skörd i soligt läge. Pollineras av bl. a ’Clara Frijs’ och ’Conference’.
Sorten är frisk och relativt svagväxande med en oregelbunden krona. Ett bra päronträd för den mindre trädgården. Blommar tidigt och blommorna kan ibland skadas av frost på våren. Frukten är gulgrön med en strimmig, tegelröd täckfärg på solsidan. Skalet är tunt och fruktköttet är gulvitt, löst saftigt med en söt, svagt syrlig smak. Mognar i slutet av augusti till början av september. Ger frukt redan i ung ålder och därefter en jämn och god skörd. En av de bästa tidiga sorterna. Bra bordsfrukt men även fin i matlagning.

Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrika, väldränerade och lätt fuktighetshållande jordar. De år som kartsättningen är riklig kan trädet behöva kartgallras. Blommar tidigt till medeltidigt och pollineras av bland annat ’Clara Frijs’, ’Conference’ och 'Esperens Herre'.

Sorten är framtagen från frö av plantskolan Boisbunet i Rouen i Frankrike. Moderträdet bar 1857 frukt för första gången. Kom till Danmark 1914 för att sedan komma till Sverige några år senare.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid