Nordmannsgran

Abies nordmanniana

Vacker ädelgran med mjuka, glänsande mörkgröna barr. Kallas även för kungsgran. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren.
Klassisk ädelgran med ett pyramidalt växtsätt. Granen bildar regelbundna, horisontella grenvåningar och får en genomgående stam. Äldre plantor kan med tiden bli något mer pelarformade i växtsättet. Barren är cirka 3 cm långa, glansiga, mörkgröna och mjuka med en dekorativt vitstrimmig undersida. Granen får långa bruna kottar på hösten. Nordmannsgranen säljs ofta som julgran och riset används i binderier och till att smycka gravarna. Arten är populär i handeln i adventstider, då säljs de i kruka för att pryda entrén inför jul. Kallas också för kungsgran.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga på väldränerad, fuktighetshållande och humusrika jordar. Granar formklipps sällan, men klarar beskärning, om man beskär på gröna skott och årstillväxt. Beskär man djupare riskerar man att plantan förstörs eftersom granar inte bryter nytt på gammal ved. Ett formklippt klot eller en häck av gran är riktigt snyggt. Planteras som solitär eller som formklippt som klot och pyramider.

Namnet kungsgran kommer ifrån en gammal tradition ifrån 1960-talet, då jägarmästarstudenter vid Sveriges lantbruksuniversitets årligen skänker ett antal nordmannsgranar till det kungliga slottet i Stockholm.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
8 m
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern