Blomsterlandet

Gillenia trifoliata, Gillenia - vita blommor till din rabatt

För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.

Gillenians vita blommor ligger som en svärm av små, sirliga fjärilar över ett friskt grönt bladverk. Blommorna har röda foderblad, sitter i luftiga samlingar och bärs upp av tunna, roströda stjälkar. Med sitt lätta växtsätt lyfter gillenian mer robusta grannar, mjukar upp och binder samman. Det är framför allt detta som är gillenians storhet. Så vacker i sig själv men utan minsta prålighet. Istället en lagspelare som gör underverk för helheten.

Köp Gillenia online

Produktbild på Gillenia

Gillenia

Sirligt utseende med sina skyar av stjärnlika vita blommor. Finast i lätt skugga.
Foto: Marie Andersson

Magnifik efter etablering

Det ska sägas med en gång, en planta av gillenia kan se tämligen tunn ut i sin kruka i trädgårdsbutiken. Då är det bra att veta att det är helt i sin ordning. Det här är en finlemmad växt som växer långsamt under jord. Även sedan gillenian kommit på plats i rabatten kan det ta några år innan den på allvar visar vad den går för. Som etablerad är den däremot allt annat än återhållsam ovan jord. Och väl värd att vänta på.

I rabatten bildar gillenia en väl sammanhållen planta som breder ut sig i maklig takt och är snygg nästan jämt. Under vår och försommar skickar den iväg mängder av tunna, förgrenade stjälkar mot skyn. En del av dem söker sig gärna in hos de växter som står intill. Resultatet blir en buskliknande, men fortfarande lätt växt som är överraskande stabil. Blomningen pågår länge under juli och augusti. Som regel finns inget behov av uppbindning ens när den blommar för fullt. Då har plantan som regel blivit runt 80 cm hög och lika bred. Där förhållandena är idealiska kan den bli ännu större.

Bladen är trefingrade och ett äldre svenskt namn på gillenia är trebladsspira. Hela bladverket får fantastiska höstfärger i nyanser av rött och gult. Till detta bjuder plantorna även på röda frökapslar.

Foto: Marie Andersson

Långlivad och lättodlad

Gillenia är en mycket långlivad, frisk, lättodlad och robust växt med minimalt skötselbehov. Klipp ner och gödsla lätt under tidig vår. I övrigt mår gillenia bäst av att lämnas i fred.

Arten är tolerant när det gäller växtplats och jordförhållanden och kan odlas i hela landet. Ursprunget är ljusa skogar i Nordamerika. I trädgården trivs den allra bäst i sol till halvskugga i mullrik, väldränerad jord med normal tillgång till fukt. Cirka 40 cm mellan plantorna, från centrum till centrum, är lagom planteringsavstånd.

Foto: Marie Andersson

För små och stora sammanhang

Njut av gillenia i allt från finrabatten i full sol till woodlandets lätta skugga under ljusa trädkronor. Med sin skira blomning och lätta växtsätt passar den in i de mest skiftande miljöer. Såväl där du vill måla med breda penseldrag i offentliga planteringar som i enstaka exemplar och mer intima sammanhang. Gillenia är också en utmärkt snittblomma.

Den kontrasterar fint mot kraftigare perenner med större och mer färgstarka blommor. Växter med hela, stora blad ger stadga i kompositioner med gillenians små blommor och livliga bladverk. Mörkt rödbladiga växter är också särskilt värda att lyfta fram som sällskapsväxter. Med en sådan granne lyser gillenians röda stjälkar och foderblad extra effektfullt.

Sällskapsväxter

Gillenia är fin tillsammans med nästan alla andra växter som trivs i samma miljö. Några exempel är arter och sorter av:

 • Höstsilverax, Actaea simplex
 • rödbladiga sorter Anemone,
 • höstanemon, Chelone,
 • sköldpaddsört, Epimedium,
 • sockblomma, Hosta,
 • funkia, Hemerocallis,
 • daglilja, Phlox paniculata,
 • höstflox, Veronicastrum virginicum,
 • kransveronika,
 • ormbunkar med höjd, till exempel Dryopteris filix-mas,
 • träjon, Dryopteris goldieana,
 • amerikanskt träjon, Matteuccia orientalis,
 • japansk strutbräken, Matteuccia struthiopteris
 • Prydnadsgräs som: Achnatherum calamagrostis, silvergräs, Calamagrostis brachytricha, diamantrör, Miscanthus sinensis, glansmiskantus.

Text och bild: Perennagruppen/Marie Andersson

Köp tåliga perenner

Perenner

Hitta perennerna som passar i din trädgård.

Läs mer om odlingsvärda perenner

Allium ´Millenium´ trädgårdskantlök - binas favorit

Allium ´Millenium´ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit.

Årets perenn genom tiderna

Årets perenn syftar till att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Perennerna som väljs ut ska vara friska, härdiga och vackra.

Årets perenn 2019: Purpurmejram Origanum ’Herrenhausen’

För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´ till Årets Perenn 2019.