Trädgårdslycka - en ombonad trädgård

Här är en ombonad trädgård - men med struktur! Strukturen står allt det formklippta för. Det ombonande är dofterna, de slingrande gångarna, sittplatserna. Rosor, perenner och så ett trädgårdsland som ger lök för hela vinterhalvåret. Det kan man verkligen kalla lycka.
Fingerborgsblomma.
Fingerborgsblomma, runda buxbom på rad.

I Billdal, söder om Göteborg bor Lena och Björn och de har lyckan av att ha trädgården som ett gemensamt intresse. Och det är kanske den bästa förutsättningen för att nå riktig trädgårdsglädje.

– Vi har varit trädgårdsintresserade länge,säger Lena. Men såklart det kan ta mer tid nu när barnen är stora. Många tycker att trädgårdsarbete är krävande, men för oss är det avkoppling. När andra njuter på sommarställe eller båt kopplar vi av i vår trädgård.

Trädgården är en 1400 kvm stor platt trädgårdstomt. Tidigare var det fruktträdgården som tillhörde grannhuset som är från 1800-talet. När Lena och Björn köpte huset år 1991 bestod trädgården av en gräsmatta, några gamla fruktträd och lite bondpioner som är kvar ännu.

Perennrabatter kantar gången från grinden upp mot huset. Formklippt buxbom ger struktur.
Allium och Pioner i blom.

– Vi har ingen plan vi följer men vi började med trädgårdsland och perennrabatten, säger Björn. Det var asfalterade gångar ända ned till grinden. Dessa bröt jag upp, jag gillar att jobba och slita, det är en bra kontrast till kontorsjobb. Vi ville få bort känslan av autostrada mot utgången så vi har planterat träd och minskat gångar. Vi vill att det ska kännas ombonat, därför undviker vi stora kala ytor och för mycket rakt och prydligt.

Sen dess har man år efter år bearbetat olika delar, för att sen börja om eftersom kunskap ger färdighet. Och erfarenheten har visat vad man gillar och vad som trivs. Under åren har också Lenas intresse för formklippning fått ta mer plats.

– Fast jag är rädd att det är på väg att bli för mycket, skrattar Lena. Men jag tycker både om att arbeta med formen och jag gillar struktur i trädgården. Det ska vara struktur, men det får inte bli strikt. Vi vill att det ska se frodigt men inte ovårdat ut. Många av dessa växter som jag formklipper är också vintergröna så trädgården är även fin om vintern.

Perennrabatter kantar gången från grinden upp mot huset. Formklippt buxbom ger struktur.
Sockerärt.

Både Björn och Lena är överens om att det inte är viktigt med märkvärdiga och ovanliga växter. Det ska vara vackert. Växtvalet kommer sig av vad som trivs och växer bra, men önskan är att alltid ha något som blommar.

– Nu var det en tuff vinter i år. Fikonträdet dog, men alla rosor har klarat sig. Vi väljer härdiga växter, det är så tråkigt när trädgården blir kal, säger Björn. Ofta är buskrosor mer härdiga, speciellt gammaldags som just nu är på väg att slå ut, som vår Louise Bugnet, den på hörnan. Det är Lenas favorit – vit med röd kant och doftar underbart. Sen kommer det nya blommor hela sommaren och hösten.

Vacker är inte det enda denna trädgård är. Den rymmer också ett trädgårdsland med grönsaker för åtminstone hela sommaren. Och lök för hela året.

– Åhh, det är pluttigt vårt trädgårdsland, skrattar Lena. Egentligen vill vi ha det större med mer blommor, men eftersom vi har satt en ligusterhäck runtom så har det den storlek den har. Vi inser också att det är trädgårdslandet och gräsmattan som tar mest tid.

Här odlas således lök, vitlök, potatis, bönor, sockerärtor, sparris, brytärt, och störbrytbönor som har en lite längre, senare och ofta stor skörd. Sen finns här också lite jordgubbar, dill och persilja, morötter, rödbetor, broccoli och brysselkål som är nytt för i år. Olika sorters sallat som till exempel ruccola. Ruccolan är perenn här.

Både Lena och Björn arbetar med kemiteknik så önskan att äta giftfritt är stark. Det var så det började, med en vilja om att få egen potatis året om. Men numera är kvaliteten vikitigare än mängden.

– Vi är mycket tveksamma till att äta insektsbekämpningsmedel, säger Björn. Men det är också en speciell känsla att gå ut och hämta sin mat. Handlar vi så köper vi KRAV-märkt.

Lenas tips för formklippning

  • Hur ofta? Buxbom 1-2 ggr om året, ligustern lite oftare.
  • Hur? Jag friklipper allt för hand, idegran likaså. Mycket lättare än vad man tror. Jag har aldrig dragit en linje eller haft ett mönster. Lägger fiberdukar runt plantan då är det lätt att samla upp det jag klippt.
  • Av pinnarna som Lena klipper av blir det nya växter. Dessa stoppar hon nämligen ner i jorden. Placera dem i de mörkaste fuktigaste hörnorna i trädgården, det kan ta tre till fyra månader innan de rotar sig. Bästa tiden är på försommaren. Lena och Björn har en ruta med växter på tillväxt hela tiden.
  • Vilka växter? Liguster, buxbom och idegran. Liguster är tacksam att formklippa och växer fort. Buxbom är lätta att flytta. Börjar man klippa dem när de är små har man täta, fina buskar efter några år.

Lena och Björns trädgårdstips

  • Låt det alltid finnas något som blommar.
  • Strunta i märkvärdiga växter. Välj det som trivs och växer bra.
  • Formklippt ger struktur. Men det ska ändå kännas vilt och ombonat, så lagom är bäst.
  • Använd det du har. Själva stoppar de pinnar i marken av det som klipps, sen växer nya rötter ut efter 4-5 månader.
  • Låt det dofta! Många dofter gör att man trivs, kaprifol, schersmin, luktärt, tobak och så syrener. Det är lite terapi med trädgård, attraherar många sinnen syn, känsel, doft...
  • Vi aktar oss för växter som sprider sig ohämmat, alltså inga jätterrötter, stora rotssystem.
  • Det ska finnas många sittplatser i trädgården. Man hittar alltid någon som är i lä och sol eller skugga efter vad man önskar.