Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.
Du har kanske hört talas om E-plantor? E-plantor, eller Elitplantor, är buskar och träd som valts ut av Elitplantstationen och där plantorna provodlats i Sverige för att säkert veta att de klarar svenskt klimat.
Så snart man kliver in genom grindarna till Norrvikens trädgårdar i Båstad förstår man att det här är en plats för trädgårdskonsten. I parken finns flera trädgårdar representerade så kallade stilträdgårdar.
På en höjd med utsikt över Järvsö ligger Stenegård med anor från 1800-talet. Då en storgård med lantbruk, idag en hantverksby med både örtagård, grönsaksodling och ett trädgårdslabb för barn.
Låt barnen vara med i trädgården! I alla fall när barnen är mindre brukar de älska att få hjälpa till med sin egen lilla spade eller skottkärra och gräva i rabatter eller trädgårdsland.
Vi grejar i trädgården hela våren och sommaren, men egentligen är hösten bästa tiden för plantering. Trädgårdsexperten Gunnel Carlson bjuder på sina bästa tips inför en härlig trädgårdshöst.
Det här är platsen där allt började, i trädgårdarna och vid husen på gården Näs i Vimmerby. Det var här vid barndomshemmet som författarinnan Astrid Lindgrens sagoberättande tog fart.
Är tiden begränsad men längtan efter växtinspiration stor? Vi tipsar om tre platser med stort fokus på växter, som är väl värda ett besök. Hitta ditt eget smultronställe för att ladda batterierna inför ännu ett underbart odlarår.
Uteköket har blivit ett populärt fenomen de senaste åren då vi gärna spenderar allt mer tid ute i våra trädgårdar. Att då kunna laga mat utomhus, oftast på grillen, gör uteköket till en plats att drömma om och längta till. Att skapa ett eget utekök behöver inte vara dyrt eller krångligt. Här tipsar vi om hur du kan gå tillväga för att skapa ditt eget utekök.
Jenny är trädgårdsmästare och jobbar på Blomsterlandet i Häggvik. Vi tillbringade en förmiddag med henne och talade om trädgårdsplanering. Tre områden utkristalliserade sig. Mötet mellan ute och inne, hur man kan inreda rum i sina utemiljöer och planering. Det handlar mycket om hur man kan använda olika metoder och material för att skapa kontraster och stämningar.
Här är en ombonad trädgård - men med struktur! Strukturen står allt det formklippta för. Det ombonande är dofterna, de slingrande gångarna, sittplatserna. Rosor, perenner och så ett trädgårdsland som ger lök för hela vinterhalvåret. Det kan man verkligen kalla lycka.
När det kommer till trädgårdsplanering är det bästa rådet till dig som nybliven trädgårdsägare även det lättaste. Nämligen - börja med att göra ingenting alls!
Vi på Blomsterlandet arbetar hela tiden aktivt med att öka kvaliteten på våra växter. För att göra det tydligare kvalitetsmärker vi delar av vårt sortiment. E-planta är en sådan kvalitetsbeteckning för vedartade träd och buskar.
Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan.
Himlen är trädgårdens viktigaste tak. Att ligga på gräsmattan en sommardag och se molnen segla förbi hör till livets härligaste stunder. Många av trädgårdens växter vill också ha sol för att trivas, inte minst örtagård och köksland. Rosor måste också ha sol liksom en lång rad perenner.
Din trädgård påverkas mycket av vilka material du använder på marken, men i ännu högre grad av hur du disponerar ytan. Planera efter funktion. Var vill du ha dina sittplatser? Var ska gångstråken gå? Var parkerar du bilen? Och cyklarna? Var ska det finnas plats för barnen att leka? Ska du ha örtagården utanför köksdörren och så vidare. Hårdgjorda ytor kan vara av sten, betong eller trä.
Trädgården består av väggar, golv och tak. Alla delar är viktiga för helheten och känslan. Trädgården behöver en övergripande arkitektur, en grön stomme av träd, buskar och häckar som skapar rum och bildar bakgrund till prydnadsväxterna, sittplatserna och annat som man vill få plats med.
Rödbetsjuice istället för Cosmopolitan. Odlarbänk istället för köksö. Händerna i jorden istället för en shoppingrunda. Synen på hälsa, det ekologiska och det kraftigt ökade intresset för närproducerade råvaror har gett kolonilotten ett enormt uppsving. För kolonisten Pontus Almén är odling så mycket mer. Det knyter samman folk.
Från naturtomt till prunkande trädgård på bara två säsonger. Här får du ta del av hur trädgårdsmästare Robert Stenbom tänker när han skapar sin oas vid torpet utanför Göteborg.
En barnvänlig trädgård kan vara så mycket mer än bara en platt och tråkig gräsmatta för barnen att spela fotboll på. Gör din trädgård till ett äventyr där dina barn kan gå på upptäcksfärd och hitta nya saker att göra varje dag!
En trädgård har man året om. Laila tar en promenad i sin trädgård året om! Men istället för färg får man tänka form och kontrast när det gäller vinterträdgård. Och för all del – glöm inte fåglarna!
Varför kan man inte nöja sig med svenska namn på våra växter? Att växten har ett botaniskt, vetenskapligt namn är praktiskt, för du kan tala om en och samma växt i hela världen och veta, att det är den rätta.
Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård, genom att sätta upp ett insektshotell. Sedan är det bara att vänta på gästerna.
Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.