Trädgårdsinspiration

Böljande rabatter och spännande idéer, allt från Chelsea Flower show till lilla koloniträdgården.

Experten tipsarSlänten - trädgårdens gömda skatt

Att ha nivåskillnader på sin tomt är vanligt. Det märker Robert Stenbom av i sitt arbete som trädgårdsmästare. Ofta får han frågor om hur man ska tänka och vilka växter som är bra att plantera i en slänt.

ReportageTrädgårdsliv med Krickelin

Kristin Lagerqvist, eller Krickelin som är hennes signatur på sociala medier, har gjort sina intressen till sitt yrke. Hon driver en av Sveriges största inrednings- och inspirationsbloggar och trädgården har blivit en allt viktigare del av livet.

ReportageDahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.

I huvudet på en trädgårdsmästare

Från naturtomt till prunkande trädgård på bara två säsonger. Här får du ta del av hur trädgårdsmästare Robert Stenbom tänker när han skapar sin oas vid torpet utanför Göteborg.

Trädgårdsplanering - inred gröna rum

Jenny är trädgårdsmästare och jobbar på Blomsterlandet i Häggvik. Vi tillbringade en förmiddag med henne och talade om trädgårdsplanering. Tre områden utkristalliserade sig. Mötet mellan ute och inne, hur man kan inreda rum i sina utemiljöer och planering. Det handlar mycket om hur man kan använda olika metoder och material för att skapa kontraster och stämningar.

Trädgårdens väggar

Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan.

Trädgårdens tak

Himlen är trädgårdens viktigaste tak. Att ligga på gräsmattan en sommardag och se molnen segla förbi hör till livets härligaste stunder. Många av trädgårdens växter vill också ha sol för att trivas, inte minst örtagård och köksland. Rosor måste också ha sol liksom en lång rad perenner.

Trädgårdens golv

Din trädgård påverkas mycket av vilka material du använder på marken, men i ännu högre grad av hur du disponerar ytan. Planera efter funktion. Var vill du ha dina sittplatser? Var ska gångstråken gå? Var parkerar du bilen? Och cyklarna? Var ska det finnas plats för barnen att leka? Ska du ha örtagården utanför köksdörren och så vidare. Hårdgjorda ytor kan vara av sten, betong eller trä.

Växter som tål salt och vind

Alla växter tål inte hård vind eller salt och för att vara på den säkra sidan kan du plantera växter som är särskilt tåliga för dessa förhållanden.

Vinn tid i trädgården med höstplantering

Vi grejar i trädgården hela våren och sommaren, men egentligen är hösten bästa tiden för plantering. Trädgårdsexperten Gunnel Carlson bjuder på sina bästa tips inför en härlig trädgårdshöst.

Planera din trädgård

Trädgården består av väggar, golv och tak. Alla delar är viktiga för helheten och känslan. Trädgården behöver en övergripande arkitektur, en grön stomme av träd, buskar och häckar som skapar rum och bildar bakgrund till prydnadsväxterna, sittplatserna och annat som man vill få plats med.

Trädgårdsplanering för nyblivna husägare

När det kommer till trädgårdsplanering är det bästa rådet till dig som nybliven trädgårdsägare även det lättaste. Nämligen - börja med att göra ingenting alls!

Sätt upp ett insektshotell

Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård, genom att sätta upp ett insektshotell. Sedan är det bara att vänta på gästerna.

Trädgård för hela familjen

Låt barnen vara med i trädgården! I alla fall när barnen är mindre brukar de älska att få hjälpa till med sin egen lilla spade eller skottkärra och gräva i rabatter eller trädgårdsland.

UtflyktsmålJulita Gård – ett grönskande museum

I hjärtat av Södermanland ligger den solgula herrgården Julita vid sjön Öljarens strand med en lång odlingstradition.

UtflyktsmålNorrvikens trädgårdar – sex stilträdgårdar

Så snart man kliver in genom grindarna till Norrvikens trädgårdar i Båstad förstår man att det här är en plats för trädgårdskonsten. I parken finns flera trädgårdar representerade så kallade stilträdgårdar.

UtflyktsmålCapellagården – sommarblommornas paradis

På södra Öland i den lilla byn Vickleby ligger Capellagårdens trädgård. En undervisningsträdgård värd ett besök.

UtflyktsmålLäckö Slott – muromgärdad köksträdgård

Högt på en udde utmed Vänerns strand reser sig det vita slottet över den gröna köksträdgården.

UtflyktsmålStenegård – barnens trädgård

På en höjd med utsikt över Järvsö ligger Stenegård med anor från 1800-talet. Då en storgård med lantbruk, idag en hantverksby med både örtagård, grönsaksodling och ett trädgårdslabb för barn.

Tips till trädgårdsstaden London

Vi har besökt den blomstrande staden i jakt på inspiration och odlingsglädje, och delar med oss av tips på några utvalda platser väl värda ett besök.

UtflyktsmålBesöksträdgårdar – tre svenska favoriter

Är tiden begränsad men längtan efter växtinspiration stor? Vi tipsar om tre platser med stort fokus på växter, som är väl värda ett besök. Hitta ditt eget smultronställe för att ladda batterierna inför ännu ett underbart odlarår.

ReportageEn barnvänlig trädgård – mer än bara gräsmatta

En barnvänlig trädgård kan vara så mycket mer än bara en platt och tråkig gräsmatta för barnen att spela fotboll på. Gör din trädgård till ett äventyr där dina barn kan gå på upptäcksfärd och hitta nya saker att göra varje dag!

UtflyktsmålAstrid Lindgrens Näs – en trädgård fylld av hyss

Det här är platsen där allt började, i trädgårdarna och vid husen på gården Näs i Vimmerby. Det var här vid barndomshemmet som författarinnan Astrid Lindgrens sagoberättande tog fart.

UtflyktsmålHildasholm – tidstypisk Arts & Crafts trädgård

I slutet av björkallén ligger den pampiga huvudbyggnaden som med sin vita fasad bländar det gröna landskapet.

UtflyktsmålCarl Johans park – bäst bevarade sekelskiftesparken

Vill man uppleva en park så som den såg ut i slutet av 1800-talet ska man bege sig till Norrköping och Carl Johans Park.

UtflyktsmålFjällbotaniska trädgården – en trädgård vid polcirkeln

Högst upp i nordligaste Sverige bara en knapp mil från polcirkeln ligger den fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk.

UtflyktsmålRenässansträdgård Källslätten i Falun

Historisk barockträdgård med känslan av gamla glansdagar.

Utekök – en given plats i trädgården

Uteköket har blivit ett populärt fenomen de senaste åren då vi gärna spenderar allt mer tid ute i våra trädgårdar. Att då kunna laga mat utomhus, oftast på grillen, gör uteköket till en plats att drömma om och längta till. Att skapa ett eget utekök behöver inte vara dyrt eller krångligt. Här tipsar vi om hur du kan gå tillväga för att skapa ditt eget utekök.

Trädgårdslycka - en ombonad trädgård

Här är en ombonad trädgård - men med struktur! Strukturen står allt det formklippta för. Det ombonande är dofterna, de slingrande gångarna, sittplatserna. Rosor, perenner och så ett trädgårdsland som ger lök för hela vinterhalvåret. Det kan man verkligen kalla lycka.

E-planta - vad betyder märkningen?

Vi på Blomsterlandet arbetar hela tiden aktivt med att öka kvaliteten på våra växter. För att göra det tydligare kvalitetsmärker vi delar av vårt sortiment. E-planta är en sådan kvalitetsbeteckning för vedartade träd och buskar.

Kolonilott - en fristad

Rödbetsjuice istället för Cosmopolitan. Odlarbänk istället för köksö. Händerna i jorden istället för en shoppingrunda. Synen på hälsa, det ekologiska och det kraftigt ökade intresset för närproducerade råvaror har gett kolonilotten ett enormt uppsving. För kolonisten Pontus Almén är odling så mycket mer. Det knyter samman folk.

7 sommarblommande favoriter

Vi frågade våra medlemmar i Blomsterlandets medlemsklubb Greenroom vilka som var deras favoriter i trädgården om sommaren. Och här är svaren.

ReportageVintervit trädgård

En trädgård har man året om. Laila tar en promenad i sin trädgård året om! Men istället för färg får man tänka form och kontrast när det gäller vinterträdgård. Och för all del – glöm inte fåglarna!

Växternas namn - varför latin?

Varför kan man inte nöja sig med svenska namn på våra växter? Att växten har ett botaniskt, vetenskapligt namn är praktiskt, för du kan tala om en och samma växt i hela världen och veta, att det är den rätta.

Rabattförslag - 15 nedladdningsbara skisser

Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.

Rabattförslag: Entré i klassisk, romantisk stil

Skapa en välkomnande entré med vackra perenner som kantar gången upp till huset.

Rabattförslag: Inspiration från Japan

En plantering med mycket vintergröna växter och en ”flod" av handbollsstora, runda stenar i en härlig kombination.

Rabattförslag: Intill husvägg, under tak

Blanda grus, natursten och torktåliga växter som är snygga året runt.

Rabattförslag: En romantisk drömrabatt

Läckra toner av purpur, lila och rosarött i en romantisk rabatt där moderna och klassiska växter harmonierar.

Rabattförslag: Salttåligt, havsnära och soligt

Lägg gärna rabatten mot en solig och varm bergsknalle.

Rabattförslag: Mums för fjäril och humla!

En underbart väldoftande, romantisk rabatt med blommor från mars fram till frosten.

Rabattförslag: Skuggig slänt

Vacker blomning även i skugga.

Rabattförslag: Hortensior tillsammans

Varför inte ha en hel rabatt av vår favorit hortensia?

Rabattförslag: Högsommar med årets perenner genom tiderna

En färgstark och vild rabatt med årets perenner genom tiderna.

Rabattförslag: Solig slänt

En lättskött härligt doftande slänt.

Rabattförslag: Sval rabatt i vitt, silver och lime

En härlig rabatt som på grund av sina ljusa färger kommer bäst till sin rätt i halvskugga.

Rabattförslag: Vintergrönt - snyggt året runt

Känslan av ett möte mellan japans stilrena uttryck och den svenska skogens lummighet.

Rabattförslag: Ätbar oas

En rumsbildande oas med nyttiga och goda bär och frukter, i plockvänlig höjd, för hela familjen.

Visar 48 av 59 resultat

Visa fler