Reportage

Från husdrömmar till trädgårdsdröm

Gustav Ovland blev riksbekant när SVT:s program Husdrömmar följde hans renoveringsprojekt i den gamla stärkelsefabriken i Härnestad i Skåne. Projektet har fortsatt. Här berättar om hur han skapat sin trädgård – från idé till lummig verklighet.

Vi träffar Gustav Ovland en solig sommardag i hans trädgårdsdel som går under namnet Fabriken. För det är ursprungligen en gammal stärkelsefabrik som vi befinner oss i. De höga murarna är rester av fabriksbyggnaden som numera omsluter en innergård som återger en känsla av sydligare breddgrader.

– Många tyckte nog jag var konstig när jag började med att röja här ute. Men det var ett sätt för mig att bearbeta hur jag skulle utforma den delen som skulle bli mitt boende. Här i fabriksdelen kunde jag gå loss och fysiskt göra något under tiden mitt undermedvetna arbetade med skisser och önskemål för den blivande bostaden.

Gustav med italienska mastiffen Boris.

Innanför väggarna i Fabriken, under allt nedrasat tak och bråte, fanns inte bara mycket material som Gustav tog vara på, här växte också träd som frösått sig för många år sedan. En del av träden fick av praktiska skäl fällas men de som står kvar bidrar med härlig skugga under soliga, varma dagar.

– Och allra underst upptäckte jag att stora delar av det gjutna fabriksgolvet fanns kvar, plattan var söndrig på sina ställen men där blev det naturligt att jag murade upp de första planteringslådorna av återvunnet tegel. Min första låda fyllde jag med olika kryddörter som timjan, gräslök och citronmeliss, och de örterna har piffat en hel del tråkiga matlådor under renoveringstiden kan jag lova.

Att återbruka material som redan finns eller att köpa på skrotupplag är en självklarhet för Gustav. Extra bra känns det när material från egna fastigheten kan används igen.

– Materialet tillhör liksom Fabriken och blir en naturlig tillgång. Att återbruka material och ge saker ett nytt liv, och gärna ett nytt användningsområde, är så tillfredsställande.

Trädgård med flera rum

Aldrig någonsin har Gustav känt att projektet varit övermäktigt men däremot har det stundtals varit tungt, jobbigt och slitigt.

– Min vision har hela tiden varit att Fabriken kommer bli en fantastisk, unik plats. Mitt mål med att skapa flera rum är påbörjat och hittills har jag fått till en spa-del med utedusch, vid sidan om örtagården byggde jag ett utekök och den upphöjda matplatsen med siktlinje ner mot vattnet är jag riktigt nöjd med.

Kvar finns drömmen om en naturpool i andra delen av Fabriken. Men det är ett projekt som får ta tid och just nu är det många funderingar kring vilket kakel som kan passa in och vilka växter som blir finast och trivs bäst kring poolen.

Gustav har inte mycket erfarenhet av trädgård sen tidigare, en liten plätt vid ett tidigare boende är allt. Men var hämtar han då inspiration ifrån?

– Jag är inte runt och tittar i andra trädgårdar men i mitt undermedvetna fastnar det säkert saker som kommer fram när jag sen gör min framtidsbild om hur jag vill ha det. I den kreativa fasen, som jag tycker är roligast, är jag i en egen bubbla med mina funderingar. Jag är en mästare på att visualisera.

De stora träden ger behaglig skugga soliga dagar.

Valde växter för pollinatörer

Och kanske var det ett besök hos grannen med biodling som gav inspiration till perennerna i odlingslådorna vid matplatsen.

– På något sätt blev det självklart att välja växter som attraherar pollinatörer. Här trängs bland annat nepeta, stenkyndel och perovskia med lavendel och blodtopp. Och ja, jag har valt att plantera tätt, för rensa ogräs är inte riktigt min grej. Jag får i stället ta jobbet med att dela perennerna efter några år, när de växt sig för stora.

Fabriken är långt ifrån klar och är heller inte den enda trädgårdsdelen som Gustav arbetar med. Bakom garaget finns planer för ett trädgårdsland med tillhörande orangeri för att odla egna grönsaker, frukter och massa bär. Och vid framsidan av huset har färdig gräsmatta rullats ut som binder ihop byggnaden med bryggan nere vid Helge å.

– Gräsmattan kopplade verkligen ihop huset med Marinan, som jag kallar den för, det blev en helhet och allt kändes klart med en gång.

Allt får ta tid

Blev då allt som Gustav tänkt sig? Allt är som sagt långt ifrån klart men hittills är han nöjd. Från trädgårdsresan tar han med sig att den kreativa processen egentligen är roligare än själva genomförandet. När han arbetade som kock följde han inte recepten till punkt och pricka och lite samma är det i skapandet av Fabriken.

– Jag följer inga givna mallar utan mycket får ge sig efter hand. Det är så lätt att förhasta sig, men mitt bästa tips är att lyssna på huset och låta saker passa in. Allt får ta tid. Och fördelen med att projekt får vänta är också att de hinner mogna och ändras, kanske bara små detaljer, men oftast till det bättre.

Har du nyss blivit med trädgård?

Då passar vi på att skicka med några tips

Börja med att lära känna din tomt

  • Dokumentera vilka växter som redan finns och vad som blommar när.
  • Gå runt i trädgården under olika tidpunkter på dygnet. Var finns morgonsolen, kvällssolen?
  • Vilken typ av jord finns här, sand- eller lerjord, vilka växter trivs bäst?

Tänk efter vilka funktioner trädgården ska ha

  • Ge mycket ätbart till familjen?
  • En plats för avkoppling?
  • Ge plats för barnens lekar?

Gör en enkel skiss

  • Mät upp trädgården och rita upp skalenligt på ett papper.
  • Klipp ut olika former, en kvadrat, en cirkel och en rektangel och lägg på ritningen för att leka fram idéer om rabatter, uteplatser och trädgårdsland.
  • Skriv ner dina favoritväxter för att lättare få en överblick om de kan passa in någonstans.

Skapa en plan

  • Vad ska prioriteras? Är det plantering av häck för att få vindskydd eller är grönsaksodling i pallkragar nummer ett?

Grattis till din nya trädgård, en underbar tid ligger framför dig.

Personlig rådgivning på Blomsterlandet

Nu kan du boka personlig rådgivning och shopping i Blomsterlandets butiker i Stockholm och Uppsala. Bor du i andra delar av Sverige, kan du även boka ett digitalt möte med en av butikerna.

Du kan boka en timmes rådgivning om du har frågor och funderingar kring allt från trädgården, till odling på balkong eller kanske kolonilotten. Kostnaden är 500:-/tim.

Tillsammans sitter vi ned i lugn och ro och tittar på det du vill ha hjälp med. Vi utgår från dina skisser och idéer. Tillsammans med vår trädgårdsmästare går du igenom vad som fungerar och passar bäst till din trädgård - oavsett om det gäller det lilla eller stora projektet. Du får konkreta och handfasta tips på växtval som fungerar bäst. I tjänsten gör vi inte ritningar eller hembesök utan enbart konsultation.

Du bokar genom vår kundservice som du hittar när du klickar på det blå frågetecknet nere til höger på din skärm. Välj "Kontakta oss" och ämne "Trädgårdsrådgivning" i listan.