Inspiration

Så får du en fin trädgård - trädgårdsmästarens 5 tips

Hur får man en mysig och vacker trädgård? Trädgårdsmästare Linda Schilén ger oss några bra tips som kan hjälpa till i trädgårdsplaneringen och ge inspiration.

1. Yvigt och vildvuxet mot tuktat och strukturerat

En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra. Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

Dvärgastilbe, prydnadsgräs och vintergrönt.
Intressanta kontraster mellan bladform och färger hos funkia och japansk lönn.
Det formklippta möter lite mer yviga växter.

2. Lika många använda ytor som oanvända ytor i trädgården

En hemligt designknep för att en trädgård ska upplevas både harmonisk och trivsam att vistas i är att ha en balans mellan de öppna ytorna som tex gräsmattor, gångar och parkeringsplatser och de låsta som tex rabatter, hus eller kompost. Man kan försöka sträva efter en 50/50 balans mellan använda och oanvända ytor.

Ett sätt att ta reda på huruvida trädgården har balansen är att rita upp den ovanifrån så kallat fågelperspektiv. Har man en större trädgård kan det vara lämpligt att hålla sig till de 700 – 1000 kvm mark kring huset.

Jobba med dina fasta och öppna ytor i trädgården .
Hur mycket yta vill du ha som gräsmatta?
Kombinera gångar och rabatter.

3. Fler gröna än gråa ytor

Om trädgården ska vara en trivsam plats för både odlare och insekter behöver de gråa ytorna minskas, som är stenläggningar och trädäck, och de gröna ökas - gräsmattor, häckar eller rabatter. Ett enkelt sätt att få in mer växtlighet i trädgården är att plocka upp ett par stenplattor ur altanen och ersätta dem med marktäckande växter som tex backtimjan.

Plantera växter i muren., här är en söt murreva.
Spara plats åt grönska i gången
Mjuka upp stora ytor av trädäck med blomlådor och krukor.

4. Gör olika rum i trädgården

En trädgård som har flera rum upplevs större än vad den är. Det blir också trivsammare att vistas i den när de skyddande ”väggarna” (häckarna) skapar vind och insynsskydd.

Ett sätt att komma igång med att skapa de olika rummen är att titta på en planlösning över ett hus och applicera densamma på trädgården. Vardagsrummet blir det största rummet och är kanske gräsmattan för spel och umgänge, hallen är det första rummet och nog det mest använda, som passerar dagligen, här kan de vackraste rabatterna anläggas. Dörrarna i trädgården är grönskande portaler med klätterväxter.

Skapa ett lummigt hörn för varma dagar.
Skapa rabatter runt mindre sittplatser så kan du njuta av dina växter mer, olika tider på året.

5. Låt konst och dekorationer ta plats

Precis som man fyller sitt hem och hus med föremål som förstärker inredningsstilen kan man göra desamma i sin trädgård. Föremålen kan ha olika funktioner. Ett enkelt sätt är att skapa ett tema, tex japanskt med ljuslyktor, kanske lite porlande vatten och stenprydnader eller medelhavskänsla med massor av lerkrukor, färgstarka sommarblommor och ett litet cafébord.

En del föremål blir som vackra blickfång som väcker nyfikenheten och viljan att gå fram för att titta nära och ett naturligt flöde i trädgården har skapats. Andra dekorationer kan vara sådana med hemliga budskap, tex en sköldpadda i betong som signalerar att man ska gå långsamt eller vattenbad som speglar himlen och ger vatten åt fåglar och insekter.

Med krukor och dekorationer kan du styra var blicken ska vandra.
Fågelbad blir vackra vattenspeglar i din trädgård.
Se vad som finns i din närhet, naturen kan bjuda på egna konstverk.

Vart ska man börja?

Många kan känna igen sig i att det ibland känns övermäktigt att få ordning på trädgården, och det är lätt att vara överambitiös och bara se alla stora projekt man vill dra igång direkt. Ett råd kan vara att göra en övergripande plan där man har någon typ av målbild eller känsla du vill uppnå i trädgården, men att sedan bryta ner den och dela upp det i mindre projekt. Och kanske kommer din trädgård aldrig bli "klar", och det kan också vara ett sätt att se på det.

Du hittar fler tips för att planera din trädgård här.

Och kom ihåg - du kan alltid ändra dig längs med vägen, bra eller hur?

Trädgårdstips för rabatter

Mer inspiration till din trädgård hittar du här.