Trädgårdsplanering - inred gröna rum

Vi tillbringade en förmiddag med Jenny som är trädgårdsmästare och talade om trädgårdsplanering. Tre områden utkristalliserade sig. Mötet mellan ute och inne, hur man kan inreda rum i sina utemiljöer och planering.

Tänk efter före

Jenny jobbar med trädgårdsrådgivning, där man som kund sitter ner och går igenom sin trädgård och får tips och råd kring planering, växtval och annat. För att få ut så mycket som möjligt av stunden, brukar hon be kunderna att göra en del förarbete. Och förarbete är det viktigaste av allt, när det gäller trädgårdsplanering, säger Jenny. Hon förklarar:

– Man måste tänka till kring vad man gillar och tycker är fint, och man bör fundera på vad för funktion man tänker att trädgården skall ha. Skall man umgås i den, eller är den mer till prydnad? Vill man kanske ha plats för kompostering och hela familjens cykelbestånd, eller är det en damm med prydnadsfiskar som hägrar?

Alla har ju så olika förutsättningar, behov och önskemål. Det är jätteviktigt att man tänker till ordentligt kring sådana här saker innan man sätter igång med inköp och anläggningsarbeten. Så att man inte kommer på mitt i arbetet att man egentligen skulle gjort något helt annat. När det gäller växtval, är det bra att ta reda på vad som trivs i den del av landet där man bor, och på den typ av trädgårdsyta som man har. Man kan börja med att kika över staketet på grannens trädgård och se vad som verkar fungera där. Chansen är nämligen stor att samma växter trivs fint på ens egen sida.

Våga ta hjälp och leta inspiration

Oavsett storlek på trädgård och projekt är planeringen a och o, något man ibland behöver hjälp med. Man kan ju börja med att fråga i sin lokala Blomsterlandetbutik. Personalen där har alltid tips och råd att ge, och i vissa av butikerna finns även möjlighet att boka personlig trädgårdsrådgivning. Läs böcker, prata med grannar och leta inspirationsbilder på sociala medier. Även om bilderna känns ouppnåliga så kan en trädgårdsmästare kanske omvandla drömmen till att passa dina förutsättningar.

Var vill du ha din uteplats i trädgården?

Inne möter ute

Ett av trädgårdens mest kontrastrika och spännande områden är gränslandet mellan inne och ute. En dörr öppnas ut mot en altan, en stenläggning, ett trädäck – en uteplats av något slag, helt enkelt. Just där inomhus möter utomhus kan man skapa väldigt spännande miljöer.

– Personligen tycker jag att entrén är en väldigt spännande plats att jobba med. Det är ju det första man möter när man kommer till någons hem. Och det sista man ser när man lämnar det. Här är ju förutsättningarna olika, men i de allra flesta fall har man plats för krukor. Då tycker jag att stora krukor är att föredra.

Rent generellt är det bra att tänka stort när man har små ytor att jobba med. Det kanske låter konstigt, men det blir lätt plottrigt annars. Använd stora krukor och enhetlighet i växtvalet. Olika sorter och typer av växtmaterial, men inte alltför många. Hellre fler plantor av varje sort i grupp, än många olika sorter blandat.

Variera utifrån säsong och tillfälle. På vårvintern piggar man upp det grå med lökväxter. Har man inte kommit ihåg att plantera på hösten så finns det ju mängder av färdigdrivna lökar – påskliljor, pärlhyacinter och tulpaner. Ja, det finns hur mycket som helst att välja bland. När man byter till sommarblommor framemot maj-juni, så sparar man lökarna i någon rabatt. Då tittar de upp nästa vår igen.

Det finns tusen saker att hitta på i gränslandet mellan ute och inne, krukor är bara ett av många sätt att markera platsen. Man kan arbeta med ljus, möbler och skapa blickfång med hjälp av växter och olika slags trädgårdsprydnader. I våra butiker finns både prylar och tips. Fråga gärna någon av våra medarbetare nästa gång du är i din butik och be dem om råd.

Växter i krukor gör att du kan förändra känslan i din trädgård över säsongerna.

Skapa rum i trädgården

Att skapa rum i sin trädgård kan låta krångligt. Men Jenny menar att det egentligen bara är att tänka precis som med ett rum inomhus. Med den skillnaden att man själv måste ge rummet dess förutsättningar, hon berättar:

– Rum skapar man på samma sätt som inne. Man börjar med ytterväggarna. Plank, spaljéer, kanske en häck – urvalet är enormt stort. Det finns ju allt från jättehöga, vintergröna tujor, till små, söta sommarblommande spireor. Har man ytan kan man jobba med innerväggar med lägre nivå än ytterväggarna, för att skapa fina kontraster. Större krukplanteringar kan också fungera som väggar.

Sedan tänker man golv. Vad vill man ha för markyta i rummet? Skall det vara sten, trä, grus eller gräs? Hårdgjorda ytor har sina fördelar, medan gräs är mjukt och välkomnande. Man kan blanda olika material, men även här gäller det att tänka till ordentligt – för många olika material blir lätt plottrigt.

Ett tak kan man ha – större träd, kanske en pergola med klängväxter, eller plats för att spänna upp en segelduk? Jag tycker att det viktigaste av allt är att tänka till innan. Vad vill man med rummet, vilken funktion skall det ha? Och så att man tar med årets alla årstider i beräkningen. Ta med en vintergrön växt eller två, tänk till kring vad som kan se vackert ut som vintersiluett, kanske med ljusslingor eller liknande.

Skapa är nyckelordet här. Bygg upp väggar, golv och tak där du vet att ni trivs. Hitta stället först, fundera på vad ni vill använda det till och börja planera ditt nya uterum. Material hittar du i våra butiker – såväl växter som tillbehör – och där kan du även få tips och råd kring hur du planerar och skapar olika slags rum i just din trädgård.

En plats i skuggan.

Mer inspiration till din trädgård

Rabattförslag - 15 nedladdningsbara skisser

Få tips och inspiration till hur du kan plantera din egen drömrabatt. Med hjälp av skisser och växter kan du enkelt plantera din egen rabatt efter tycke och smak.

Trädgårdens väggar

Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan.

Trädgårdens tak

Himlen är trädgårdens viktigaste tak. Att ligga på gräsmattan en sommardag och se molnen segla förbi hör till livets härligaste stunder. Men det finns också något njutbart med trädens bladverk som skapar skuggspel i trädgården.

Trädgårdens golv

Din trädgård påverkas mycket av vilka material du använder på marken. Se till att planera efter funktion. Var vill du ha dina sittplatser och gångstråk? Behöver du plats för bilar och cyklar? Öppna ytor för lek och odlingsyta för köksträdgården kräver antagligen helt olika underlag.

ReportageFormklippta buskar - gröna, njutbara favoriter

I den lummiga och gröna trädgården är första intrycket nästan lite exotiskt. Massor av spännande former. Tittar man närmare ser man att Marta Ronyai utgått från tämligen vanliga buskar – som tuja, idegran, måbär, salix, ölandstok och berberis - och formklippt dem noggrant. Blommande perenner däremot tycker hon är överskattade.

I huvudet på en trädgårdsmästare

Från naturtomt till prunkande trädgård på bara två säsonger. Här får du ta del av hur trädgårdsmästare Robert Stenbom tänker när han skapar sin oas vid torpet utanför Göteborg.

ReportageDahliadrömmar och njutbara grönsaker

Från nybygge till prunkande trädgård på en och samma sommar. Är det möjligt? Jodå. Med en vision, massor med jord och gödsel plus en stor dos passion går det alldeles utmärkt. Här berättar Erik Dahlin och Patrick Oscarsson om hur de skapade sin oas.