Trädgårdens väggar

Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan.

Ytterväggen, om man ska tala husspråk, kan bestå av häck, staket, plank eller mur. Plank och murar är mer utestängande och i de flesta områden finns kommunala regler om hur höga staket och murar får vara. Gränsen går ofta redan vid 80 centimeter, vilket ju inte ger insynsskydd. En luftig spaljé brukar däremot inte ha samma begräsningar. För häckar och blandbuskage kan det finnas regler som påverkar dess höjd ur trafiksynpunkt, men annars är det inget som kräver bygglov.

Även plank och murar mår ofta bra av att kompletteras av grönska som mjukar upp intrycket. Det måste inte vara klätterväxter, som murgröna eller rådhusvin, utan kan lika gärna vara en perennrabatt med lite högre växter som delvis döljer den byggda väggen. Höga perenner kan vara effektfullt och ge en färginjektion till skillnad från gröna häckar och klängväxter.

En klippt häck tar liten plats, blir tät och kan hållas på önskad höjd. Om man vill kan man numera köpa färdiga häckar under delar av säsongen, vilket betyder att de från början har en väl tilltagen höjd från 120 cm och uppåt. Men även små häckplantor växer relativt snabbt, och om den klipps regelbundet blir den en fin prydnad i trädgården.

En friväxande häck tar större plats på bredden, men är mer lättskött och blir med tiden lummig och fin. Ett alternativ till friväxande häck är ett blandat buskage med olika slags prydnadsbuskar. Genom att vara noggrann i växtvalet kan du göra så att den blommar från vår till höst. I blandbuskaget trivs också en mängd fåglar och kanske är det just här som igelkotten känner sig hemma.

Har du en större tomt kan du skapa dubbla häckar vilket kan vara perfekt om din tomt till exempel ligger utmed en trafikerad väg eller det blåser mycket från ett visst håll.

Den populära avenboken är en fin inramning.

Precis som inomhus vill du säkert också ha väggar inne i själva trädgården. Det kan handla om att avgränsa uteplatsen eller att definiera köksträdgården. Här är höjder och storlekar inte lika hårt styrda av bygglovsregler, även om det kan förekomma att man till exempel behöver grannens medgivande.

Formklipp häckar, plantera friväxande buskar eller bygg en personlig spaljé. Genom att låta material- och färgval gå i samma stil skapar du en röd tråd som kan harmoniera med huset och ytterligare bidra till lugn och ro.

Glöm inte att även de låga ”väggarna” som utgörs av en klippt buxbomshäck eller en väldoftande kant av lavendel ger rumskänsla utomhus. Att låta några bärbuskar rama in köksträdgården är både praktiskt och vackert.

Kontrasten mellan färger men också blomning och bladstorlek ger en vacker plantering. Här ser vi Vidjehortensia ’Annabelle’ och Smällspirea, ’Summerwine’.
Skapa gångar och rumsindelning i din trädgård.