Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

När man tänker på buskar och träd som blommar tidigt kanske magnolia är det första som du kommer att tänka på, men det finns många fler.
Allra först ut är tibast, hybridtrollhassel och kejsarolvon, men även i april och maj blommar många av trädgårdens absolut vackraste prydnadsbuskar. Kombinera gärna dessa buskar med vårlökar i matchande nyanser.

Hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense

Allra först ut att blomma, vissa år redan i december-januari, mer normalt februari-mars, är hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense. Dess rosa blommor doftar underbart och den blir en rejäl, ganska bred buske på mellan en och två meter. Det är en häftig känsla att upptäcka dess blommor, inte sällan samtidigt som det är snö på marken. Vill stå hyfsat soligt för att blomma bra, men tål även mer skugga. Zon 3.

Blomsterkornell, Cornus ’Eddies White Wonder’

Blomsterkornell, Cornus ’Eddies White Wonder’ är inte på långa vägar lika känd som magnolia, men minst lika anslående. Dess femstjärniga blommor i vitt översållar busken när den slår ut på senvåren. Det är egentligen inte blomman, utan de vita högbladen man fascineras av, men har man en gång sett den så väcker den starka habegär. Blomsterkornellen växer långsamt men blir med tiden ett mindre träd med graciöst utseende. Nära släktning är kinesisk blomsterkornell, C. var. chinensis. Båda zon 2.

Körsbärskornell, Cornus mas

Körsbärskornell, Cornus mas

Körsbärskornell, Cornus mas, blommar med pyttesmå gula blommor på bar kvist i mars-april. Den är tålig och lättodlad i både soligt och skuggigt läge och får dessutom vackra höstfärger med små röda frukter, som är ätliga. Säljs oftast som buske, men kan bli ett träd på 5-6 meter. Zon 3.

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, är en fantastisk buske som passar i större buskage, som solitär eller som friväxande häck. Den blommar i april-maj och nästan samtidigt kommer de vackra bladen, som är kopparfärgade innan de slagit ut helt. Busken får också vackra höstfärger. ’Ultuna E’ är en fin sort. Zon 4.

Tibast, Daphne mezereum

Tibast, Daphne mezereum

Tibast, Daphne mezereum, är en av de få vårblommande buskar som är riktigt härdig. När den blommar ser man nästan inte grenarna för så tätt sitter blommorna, som också doftar kraftigt. Tålig buske som dock inte bör torka ut för hårt. Blommar på bar kvist. En nackdel är att tibast är mycket giftig. Zon 7.

Pärlbuske, Exochorda racemosa

Pärlbuske, Exochorda racemosa

Pärlbuske, Exochorda racemosa, är ganska ovanlig, men mycket vacker buske som blir upp till tre meter hög. I maj blommar den med ett pärlband av kulrunda vita blommor, mycket dekorativt. Zon 3.

Forsythia x intermedia Lynwood

Forsythia, Forsythia

Forsythia, Forsythia, slår ut med ett stort fång av solgula blommor på bar kvist i april-maj. Det finns en mängd sorter, både marktäckande och höga, omfångsrika buskar. En fin sort är ’Northern Gold’ som också tillhör de härdigare. Zon 4 (5). Vill man ha extra tidig blomning och lite mörkare gul nyans är manchurisk forsythia, F. mandshurica E ett spännande val. Zon 5.

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia Feuerzauber

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, får busigt charmiga blommor på bar kvist. De kan vara gula, kopparröda eller nyanser däremellan och har dessutom en fin doft. Det kan löna sig att titta efter en särskild namnsort som man tycker har fin färg. Blommar mycket tidigt, ibland redan i januari-februari. Föredrar halvskugga och mullrik, väldränerad jord. Zon 3.

Prunus Accolade

Körsbärssläktet, Prunus

I körsbärssläktet, Prunus, finns mängder av små träd som blommar tidigt på våren.

  • Fyllt fågelbär, P. avium ’Plena’ med fyllda vita blommor är mycket odlingsvärt. Det blir ett drygt tio meter högt träd så småningom. Zon 3.
  • ’Accolade’ är ett prydnadskörsbär med hängande växtsätt och ljusrosa blommor. Blir 3-5 meter och klarar zon 3.
  • Kurilierkörsbär, P. nipponica var. kurilensis ’Ruby’ finns både som liten buske och mindre träd på stam. Det blommar redan i april med ljusrosa blommor på bar kvist. Zon 4.
  • De japanska körsbärsträden är kända i hela världen för att vara oemotståndligt vackra. ’Ama-no-gawa’ förblir ett ganska litet träd medan , ’Kanzan’ kan nå upp till 12 meter. Vill man hellre ha vitrosa blommor är ’Sunset Boulevard’ en spännade nyhet. ’Kiku-shidare-zakura’ har ett hängande växtsätt och blir sällan över två meter högt. De går i zon 2-3, beroende på sort.
  • I Prunussläktet ingår även rosenmandel, P. triloba, som blir en buske på 1-2 meter eller ett mindre träd. Den blommar på bar kvist i april med stora, rosa blommor. Zon 5.
Rosenmandel, Prunus Triloba Plena Hort