Guide

Plantera prydnadsträd - gör så här

Det finns alltid plats för ett träd. Det ger skugga och vindskydd samt skapar karaktär och blir ett underbart inslag i trädgården året om.

För att plantera ditt prydnadsträd behöver du

  • Hink
  • Spade
  • Trästör
  • Planteringsjord
  • Täckbark
  • Träduppbindare
  • Gnagskydd
  • Vattenkanna eller vattenslang

Steg 1

Låt rotklumpen stå i en hink med vatten för att bli rejält genomvattnad medan du gräver planteringsgropen. Gräv en grop som är ca. 60 cm djup och ca. 80 cm bred. Tillför planteringsjord och blanda ut den med befintlig jord i gropen. Luckra sidorna och botten i gropen, då kan rötterna söka sig neråt och utåt.

Steg 2

Sätt ner en stör (eller tre störar i triangel till ett större träd) och sätt därefter ner trädet. Placera trädet så det är i nivå med markytan.

Steg 3

Fyll på med jord, vattna rejält, fyll på med resten av jorden, tryck till med foten så att trädet står stadigt och vattna igen.

Steg 4

Bind fast trädet mot stören/störarna med hjälp av ett särskilt trädband.

För att lyckas med ditt prydnadsträd tänk också på följande

Växtplats

Passar bra som solitär och på rad efter varandra, på båda sidor om ett gångstråk för att markera en allé eller en entré.

Jord

Jorden bör vara väl genomarbetad. Blanda gärna i ny jord vid plantering, Blomsterlandets Planteringsjord passar de flesta prydnadsträd.

Planteringstid

De flesta prydnadsträd kan planteras när som helst på året, så länge du kan gräva i marken.

Vatten

Vattna rejält under torra perioder. Särskilt viktigt första året efter plantering.

Näring

Grundgödsla, med Algomin Trädgårds- eller Ekogödsel, vår och höst för god övervintring.

Skötsel

Håll en öppen yta runt trädet. Täck gärna med bark eller liknande för att trädet ska slippa konkurrens av ogräs. Du riskerar inte heller att skada trädet med gräsklippare eller trimmer om det växer gräs för nära stammen.

Beskärning

Alla träd behöver inte beskäras, men man kan behöva beskära äldre träd som ser risiga ut, har korsade eller inåtväxande grenar och träd som har blivit för stora eller har för låga grenar utmed gång- eller bilvägar.

Beskärning av de flesta träd sker på vår­vintern, utom de sorter som lätt ”blöder”, t.ex. lönn, björk och valnöt, som beskäres på hösten eller under JAS.

Lycka till med att plantera ditt prydnadsträd.

Mer om prydnadsträd

Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan man verkligen möblera på en balkong eller uteplats. Man får en mera rumslig känsla av något som växter på höjden och något som breder ut sig.

Japansk lönn - vackrast av alla lönnar

De vackraste av lönnar finner du hos japansk lönn, Acer palmatum. Dessa relativt små träd, sällan över tre meter höga, har otroligt vackra blad med stor variation mellan sorterna.

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.