Japansk lönn - vackrast av alla lönnar

De vackraste av lönnar finner du hos japansk lönn, Acer palmatum. Dessa relativt små träd, sällan över tre meter höga, har otroligt vackra blad med stor variation mellan sorterna.

På våren när bladen springer ut är den japanska lönnen näpen och skir, under sommaren ett dekorativt inslag med sina vackra blad, ofta flikiga och avvikande i färg, och på hösten strålar många av dem med sprakande höstfärg. Så trots att det är en växt utan iögonfallande blomning, är den oerhört dekorativ.

Det svåraste är faktiskt att välja en favorit bland alla de sorter som finns. Studera gärna bladverket och läs på om sluthöjden, så att du får ett träd som passar just din växtplats. Läget bör helst vara halvskuggigt, särskilt för träd med röda eller gulaktiga blad, medan grönbladiga sorter tål mera sol. Sorter med mycket finflikiga blad är mer känsliga för vind.

Japansk lönn i kruka, perfekt på uteplatsen.

’Atropurpureum’ är en omtyckt sort med blodröda blad (zon 2-3), ’Crimson Queen’ (zon 2) har flikiga blad och blir inte mer än 1,5 meter hög medan ’Osakazuki (zon 3-4) är känd för att ha den allra vackraste höstfärgen. Vill du ha gyllengult bladverk, är japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’ bland de vackraste.

Eftersom japansk lönn växer relativt långsamt och inte blir så stor är den perfekt i den mindre trädgården eller som ett inslag i en större perennrabatt i halvskuggigt läge.

Läs mer

GuidePrydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Bambu

Det vänliga prasslet av en bambu som rör sig i vinden. Lättodlad och vacker. Det är inte konstigt att Bambu har blivit så populär i svenska trädgårdar i södra och mellersta Sverige.

Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan man verkligen möblera på en balkong eller uteplats. Man får en mera rumslig känsla av något som växter på höjden och något som breder ut sig.