Japansk lönn - vackrast av alla lönnar

De vackraste av lönnar finner du hos japansk lönn, Acer palmatum. Dessa relativt små träd, sällan över tre meter höga, har otroligt vackra blad med stor variation mellan sorterna.

På våren när bladen springer ut är den japanska lönnen näpen och skir, under sommaren ett dekorativt inslag med sina vackra blad, ofta flikiga och avvikande i färg, och på hösten strålar många av dem med sprakande höstfärg. Så trots att det är en växt utan iögonfallande blomning, är lönnar oerhört dekorativa.

Det svåraste är faktiskt att välja en favorit bland alla de lönnar som finns. Studera gärna bladverket och läs på om sluthöjden, så att du får ett träd som passar just din växtplats. Läget för lönnar bör helst vara halvskuggigt, särskilt för träd med röda eller gulaktiga blad, medan grönbladiga sorter tål mera sol. Lönnar med mycket finflikiga blad är mer känsliga för vind.

Under säsongen hittar du japansk lönn i olika storlekar bland prydnadsbuskarna och prydnadsträd. Våra trädgårdsväxter, och där bland lönnar, börjar börjar säljas ungefär från april och finns tillgängliga till oktober, lite beroende på tillgång.

Japansk lönn i kruka, perfekt på uteplatsen.

Populära sorter av japansk lönn

Atropurpureum’ är en omtyckt sort med blodröda blad (zon 2-3), ’Crimson Queen’ (zon 2) har flikiga blad och blir inte mer än 1,5 meter hög medan ’Osakazuki (zon 3-4) är känd för att ha den allra vackraste höstfärgen. Vill du ha gyllengult bladverk, är japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’ bland de vackraste lönnarna.

Eftersom japansk lönn växer relativt långsamt och inte blir så stor är den perfekt i den mindre trädgården eller som ett inslag i en större perennrabatt i halvskuggigt läge.

Japansk lönn - växtsätt och skötsel av lönnar

Storleken på olika japanska lönnar varierar, så välj en sort som passar omgivningen och tänk på att lönnen ska stå där i flera år. En del lönnar kan med tiden bli medlestora träd på upp till 5 meter. Unga träd växer upprätt men allt eftersom träden bli äldre blir kronan bredare. Det utvecklas flera huvudstammar eller växer som ett flerstammigt buskträd. Hur din japanska lönn utvecklas beror på växtplats, skuggiga lägen ger ofta en skirare krona medan soliga lägen ger ett mer kompakt växtsätt.

Den japanska lönnen föredrar väldränerade, näringsrik jord på en skyddad plats i sol-halvskugga. För att plantan skall utveckla sig är det bra om det finns tillgång till fukt. Blåsiga, torra eller utsatta lägen bör undvikas. Tillför ny näringsrik planteringsjord och gärna gödsel när du planterar prydnadsbuskar och träd.

Inför vintern kan du gärna täcka marken intill plantan med löv som ett vinterskydd. Om du har din japanska lönn i kruka behöver krukan få ett skydd över vintern eller förvaras i garage eller liknande.