Guide

Prydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Steg 1

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs. Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara 40 cm djup och 60 cm bred.

Steg 2

Fös ner ny jord i gropen och måtta in din buske så att den står lika djupt som den gjorde i krukan. Planteringsjord av något slag fungerar utmärkt.

Vattna rejält.

Steg 3

Fyll på upp med jord, tryck till lätt så att växten står rakt.

Vattna igen.

Efter plantering - en lyckad etablering av dina buskar 

Jord

Kraven på jord varierar för olika växtslag, men för alla gäller att den ska vara väldränerad och bearbetad. Förbättra jorden vid behov med exempelvis trädgårdstorv, eller blanda i planteringsjord vid plantering.

Några är surjordsväxter, då passar blåbärsjord eller rododendronjord. Exempel på vanliga buskar som är surjordsväxter är rhododendron, blåbär, azalea, trollhassel, enar och många hortensior. Även ljung och lingon trivs i surjord.

Skötsel

På våren rensar du försiktigt bort allt nedvissnat och tar bort ogräs mellan buskplantorna. För att underlätta etableringen av en nyplanterad buske ska du se till att hålla jorden fri från ogräs de första tre åren. Sätt ner stöd till buskar, som när de växer upp kräver sådant. 

Vattning

Första säsongen ska man vara noga med att vattna busken eller trädet ordentligt. Vid torrt väder vattnar du med en eller ett par hinkar per vecka. Stödvattna under tredje och fjärde året under torra perioder.