Guide

Prydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Steg 1

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs. Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara 40 cm djup och 60 cm bred.

Steg 2

Fös ner ny jord i gropen och måtta in din buske så att den står lika djupt som den gjorde i krukan. Planteringsjord av något slag fungerar utmärkt.

Vattna rejält.

Steg 3

Fyll på upp med jord, tryck till lätt så att växten står rakt.

Vattna igen.

Jord

Kraven på jord varierar för olika växtslag, men för alla gäller att den ska vara väldränerad och bearbetad. Förbättra jorden vid behov med exempelvis trädgårdstorv, eller blanda i planteringsjord vid plantering.

Några är surjordsväxter, då passar blåbärsjord eller rododendronjord. Exempel på vanliga buskar som är surjordsväxter är rhododendron, blåbär, azalea, trollhassel, enar och många hortensior. Även ljung och lingon trivs i surjord.

Skötsel

På våren rensar du försiktigt bort allt nedvissnat och tar bort ogräs mellan buskplantorna. Sätt ner stöd till växter, som när de växer upp kräver sådant. Prydnadsgräsen klipper du ner på våren. Flytta och dela på vårblommande perenner på hösten och höstblommande på våren.

Vattning

Första säsongen ska man vara noga med att vattna busken eller trädet ordentligt. Vid torrt väder vattnar du med en eller ett par hinkar per vecka.

Köp dina prydnadsbuskar här

Bra att ha till din plantering

Läs mer om prydnadsbuskar

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

Syrenbuddleja - en vacker fjärilsbuske

När syrenbuddlejan blommar på sensommaren tycks det som om hela kvarterets fjärilar samlas just där. Till vardags kallas den fjärilsbuske, syrenbuddlejan, Buddleja davidii.

Hortensia i trädgården

Hortensia, Hydrangea macrophylla, blommar på sensommaren med imponerande, färgstarka blommor. Visste du att du kan påverka blommans färg genom pH-värdet? Hortensian är en av våra mest älskade buskar i trädgården.