Blomsterlandet

Hortensia i trädgården

Hortensia blommar på sensommaren med imponerande, färgstarka blommor. Visste du att du kan påverka blommans färg genom pH-värdet? Hortensian är en av våra mest älskade buskar i trädgården.

Så här sköter du din hortensia

 

När är det säsong för hortensia?

Stora delar av året, tidig vår – sen höst.

Växtplats

Sol till halvskugga, hortensia gillar ljusa lägen.

Hortensia - gödsel och vatten

Om du vill att hortensians blommor ska behålla sin blå färg använder du blåbärsgödsel, annars går det även bra med trädgårdsgödsel.

Om du vill ha hortensian i utekrukor ska du se till att välja större krukor som rymmer mer jord. Då är det lättare att hålla jorden fuktig. Hortensian är mycket törstig och man får se till att vattna den regelbundet.

Hur du gör sedan?

Fortsätt att vattna och gödsla din hortensia. Blomklasarna skiftar efterhand i färg och blir till sist gröna. Om du vill, kan du innan dess klippa av dem, hänga blommorna upp och ner för att torka och du får en fin eternellbukett.

Om du har din hortensia i en stor utekruka får du se till att ställa den i ett skyddat läge innan frosten kommer. Du kan också plantera ut den i en rabatt under hösten. Här överlever din hortensia lättare än inomhus i värmen. Blanda gärna rabattjorden med naturell torv.

Köp hortensia till din trädgård

Hortensia

Annabelle, Runaway bride och många fler sorter.

Trädgårdshortensia kan ändra färg

Hortensia finns med blomsamlingar runda som bollar och platta som tallrikar. Platta hortensia kallas på engelska för lacecap, spetsmössa och på tyska för Teller, tallrik. De runda är storslagna, de platta lite romantiska med en krans av sterila blommor runt en samling fertila.

Hortensiablommorna får färg efter jordens pH-värde. Sur jord ger blåa blommor, basisk ger rosa. Om du vill behålla blommorna blå använder du blåbärsjord vid plantering och senare gödslar med blåbärsgödsel.

Äldre sorter av trädgårdshortensia blommar på fjolårsskotten. På dem skär du bort blomklasen och två blad under,  inte mer, för att inte gå miste om blommor. Moderna sorter av hortensia, som blommar på årsskotten, beskär du inte.

Köp och läs mer om hortensia

Produktbild på Vidjehortensia 'Annabelle'

Vidjehortensia 'Annabelle'

Produktbild på Vidjehortensia INCREDIBALL ('Abetwo')

Vidjehortensia INCREDIBALL ('Abetwo')

Produktbild på Hortensia RUNAWAY BRIDE SNOW WHITE ('Ushyd0405')

Hortensia RUNAWAY BRIDE SNOW WHITE ('Ushyd0405')

Produktbild på Klätterhortensia

Klätterhortensia

Ge din hortensia rätt jord & gödsel

Produktbild på P-Jord
2 för 170:-

P-Jord

Produktbild på Rododendronjord Hasselfors

Rododendronjord Hasselfors

Produktbild på Hortensia Blåkur Osmo

Hortensia Blåkur Osmo

Produktbild på Blåbärsgödsel PRO
2 för 120:-

Blåbärsgödsel PRO

Produktbild på Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Fler blommande buskar

Vipphortensia – underbar blomning i sensommaren

Vipphortensians underbara blomställningarna lyser upp och höjer stämningen, likt lanternor under glada kvällar. Blommornas mjuka lyster är dessutom den perfekta matchen till höstperennernas färgkaskad. Vipphortensia, Hydrangea paniculata, blev därför utsedd till Årets höstfröjd 2020.

Syrenbuddleja - en vacker fjärilsbuske

När syrenbuddlejan blommar på sensommaren tycks det som om hela kvarterets fjärilar samlas just där. Till vardags kallas den fjärilsbuske, syrenbuddlejan, Buddleja davidii.

Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita fläderblommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.