Hortensia i trädgården

Hortensia blommar på sensommaren med imponerande, färgstarka blommor. Visste du att du kan påverka blommans färg genom pH-värdet?

Så här sköter du din hortensia

Säsong:

Stora delar av året, tidig vår – sen höst.

Växtplats:

Sol till halvskugga, hortensia gillar ljusa lägen.

Gödsel och vatten:

Om du vill att blommorna ska behålla sin blå färg använder du blåbärsgödsel, annars går det även bra med trädgårdsgödsel.

Om du vill ha hortensian i utekrukor ska du se till att välja större krukor som rymmer mer jord. Då är det lättare att hålla jorden fuktig. Hortensian är mycket törstig och man får se till att vattna den regelbundet.

Hur du gör sedan:

Fortsätt att vattna och gödsla din hortensia. Blomklasarna skiftar efterhand i färg och blir till sist gröna. Om du vill, kan du innan dess klippa av dem, hänga dem upp och ner att torka och du får en fin eternellbukett.

Om du har din hortensia i en stor utekruka får du se till att ställa den i ett skyddat läge innan frosten kommer. Du kan också plantera ut den i en rabatt under hösten. Här överlever din hortensia lättare än inomhus i värmen. Blanda gärna rabattjorden med naturell torv.

Trädgårdshortensia kan ändra färg

Hortensia finns med blomsamlingar runda som bollar och platta som tallrikar. Platta hortensia kallas på engelska för lacecap, spetsmössa och på tyska för Teller, tallrik. De runda är storslagna, de platta lite romantiska med en krans av sterila blommor runt en samling fertila.

Hortensiablommorna får färg efter jordens pH-värde. Sur jord ger blåa blommor, basisk ger rosa. Om du vill behålla blommorna blå använder du blåbärsjord vid plantering och senare gödslar med blåbärsgödsel.

Äldre sorter av trädgårdshortensia blommar på fjolårsskotten. På dem skär du bort blomklasen och två blad under,  inte mer, för att inte gå miste om blommor. Moderna sorter av hortensia, som blommar på årsskotten, beskär du inte.

Här kan du köpa hortenisa till din trädgård

Prydnadsbuskar

Blomklasar och vackra bladverk.

Fler blommande buskar

Syrenbuddleja - fjärilarnas största favorit

Till vardags kallas den fjärilsbuske, syrenbuddlejan, Buddleja davidii. När syrenbuddlejan blommar på sensommaren tycks det som om hela kvarterets fjärilar samlas just där.

Syren - gammaldags romantik

När syrenerna slår ut är det som att startskottet för sommaren har gått. Nu kan du se fram emot månader av grönska, blomning och härliga trädgårdsdofter.

Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita blommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.