Vipphortensia – underbar blomning i sensommaren

Vipphortensians underbara blomställningarna lyser upp och höjer stämningen, likt lanternor under glada kvällar. Blommornas mjuka lyster är dessutom den perfekta matchen till höstperennernas färgkaskad. Vipphortensia, Hydrangea paniculata, blev därför utsedd till Årets höstfröjd 2020.

Vipphortensia är en klassiker i svenska trädgårdar. En lättodlad, långlivad skönhet med lång blomningstid. Busken har en karaktär som passar fint både i gammaldags och moderna trädgårdar och såväl i den väldesignade rabatten som i vildare trädgårdspartier.

Länge var Hydrangea paniculata nästan synonymt med sorten Grandiflora, som ännu bär det äldre namnet syrenhortensia. Det är en vacker och pålitlig sort som pryder mängder av trädgårdar i vårt land. Utbudet av sorter har dock vuxit rejält under senare tid. Nu finns vipphortensia med blommor i gräddvitt, limegrönt, olika nyanser av rosa och till och med sådana som avslutar i vinrött under hösten. De blir från 1-3 meter höga och det finns sorter för nästan hela landet. Det går också utmärkt att odla vipphortensia i stora krukor.

Njut av din vipphortensia i kruka, för att sedan plantera ut den i trädgården.

Fertila och sterila blommor

Vipphortensia blommar på årsskotten. Blomställningen kan generellt betecknas som konformad, men skiftar från mjukt rundad till mera toppig beroende på sort. Även blomställningens storlek varierar liksom hur skir eller tät den är, något som beror på förhållandet mellan fertila och sterila blommor. De fertila är ganska små och obetydliga, de sterila står för prakten och lockar insekter. Med många sterila blommor blir blomställningen tät. Kronbladens form och storlek påverkar också blomställningarnas utseende.

Blommornas färg skiftar ofta efterhand. Från till exempel gräddvitt som nyutslagna till mer eller mindre intensivt rosa längre fram på hösten. Bladverket är friskt grönt och vackert.

Här trivs vipphortensian

Vipphortensia trivs i sol till halvskugga. Den är anspråkslös när de gäller jorden, men utvecklas allra bäst i väldränerad, mullrik och porös jord med god tillgång till fukt och näring.

Några av många odlingsvärda sorter

’Early Sensation’ påbörjar sin blomning under högsommaren och fortsätter sedan att sätta blom under större delen av hösten. Därför ser den ut att blomma i flera våningar. De luftiga blomklasarna skiftar successivt i färg från gräddvitt till rosa. Busken har vackert röda grenar och gul höstfärg. ’Early Sensation’ blir 1-1,5 meter hög och är härdig i zon 1-4.

Hydrangea paniculata EARLY SENSATION ('Bulk') Foto: Minna Mercke Schmidt

LITTLE LIME (’Jane’) blommar med många stora, täta, limefärgade blomställningar. Busken är liten och kompakt, den blir cirka meterhög. Blomfärgen övergår efterhand i rosa och grönt. Zon 1-3.

Vipphortensia LITTLE LIME (’Jane’). Foto: Minna Mercke Schmidt

SKYFALL (’Frenne’) är en vipphortensia med mycket stora blomställningar och stadigt växtsätt. Blomfärgen går från limegrönt till vitt med rosa nyanser efterhand som blommorna blir äldre. De graciöst långsmala kronbladen ger blomningen en särskilt vacker karaktär. Höjd 1-1,2 m.

Vipphortensia SKYFALL (’Frenne’). Foto: Minna Mercke Schmidt

Årets höstfröjd är en växt som förgyller hösten och starkt bidrar till årstidens trädgårdslust och trädgårdsglädje. Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckans styrgrupp och projektledare.

Text: Stora planteringsveckan

Plantera prydnadsbuskar

GuidePrydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Hortensia i trädgården

Hortensia, Hydrangea macrophylla, blommar på sensommaren med imponerande, färgstarka blommor. Visste du att du kan påverka blommans färg genom pH-värdet? Hortensian är en av våra mest älskade buskar i trädgården.

Experten tipsarSlänten - trädgårdens gömda skatt

Att ha nivåskillnader på sin tomt är vanligt. Det märker Robert Stenbom av i sitt arbete som trädgårdsmästare. Ofta får han frågor om hur man ska tänka och vilka växter som är bra att plantera i en slänt.