Syrenbuddleja - en vacker fjärilsbuske

När syrenbuddlejan blommar på sensommaren tycks det som om hela kvarterets fjärilar samlas just där. Till vardags kallas den fjärilsbuske, syrenbuddlejan, Buddleja davidii.

Särskilt fin är syrenbuddlejan att samplantera med andra prydnadsbuskar, gärna vår- och försommarblommande sådana. Med en fjärilsbuske förlänger du säsongen. Den kan också vara mycket vacker som fokuspunkt i en perennrabatt eller som solitär på en gårdsplan eller entréträdgård.

Fjärilsbuskens skötsel

Syrenbuddleja passar bäst i den varmare delen av landet. Den klarar sig i zon 1-2, möjligen zon 3 om den får ett vindskyddat och varmt läge. Välj en solig och vindskyddad växtplats för din fjärilsbuske med väldränerad jord för bästa resultat.

Se upp så att du inte förväxlar syrenbuddlejan med släktingen sommarbuddleja, Buddleja alternifolia. Den blommar nämligen på fjolårsskotten och får därför inte klippas ner på våren, då klipper man bort alla blomanlag. Den är dock något härdigare och kan odlas till zon 4.

Att fjärilsbusken fryser ner under vintern gör däremot ingenting eftersom den blommar på de nya årsskotten. Även om grenarna klarat vintern mår den faktiskt bra av en rejäl beskärning under våren, så att de nya skotten kommer ända nerifrån buskens bas. Beskär din fjärilsbuske när de nya skotten börjar bryta fram så att du ser vilka grenar det är liv i.

Exempel på sorter

Särskilt läckra fjärilsbuskar är ’Black Knight’ med rödsvarta blommor, ’Nanhoe Blue’ med blålila blommor och ’Pink Delight’ med rosa blommor. ’White Profusion’ och 'Nanhoe White' är en sort med vita blommor. Vill du ha mer mörkt ceriseröda finns 'Royal Red' , en fjärilsbuske med en härlig färg.

Syrenbuddleja 'Black Knight'.