Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita fläderblommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.

En mer generös buske än fläderbuske får man leta efter. Fläder sprider underbar doft med sina stora blomklasar och du kan skörda stora mängder fläderblommor och bär. Dela med dig till grannar, det räcker till alla! Flädern kallas för hylle i södra Sverige, men vanligast är att man säger äkta fläder eller vanlig fläder.

Plantera din fläder

Fläder kan planteras nästan var som helst, den har inga stora krav. Den tål skugga och är härdig till och med zon 4. Plantera din fläderbuske på en fuktig plats och med en giva kompost varje år, blir växten praktfull.

Tänk på att ge din fläder plats – den kan bli flera meter bred och hög. Fläder passar bra att planteras som insynskydd, stora buskage och naturplanteringar.

Beskära fläder

I juni-juli blommar flädern med mängder av stora klasar med gräddvita blommor. Frukterna är först röda, men när de mognar på hösten blir de svartblå och glänsande.

Vill du beskära din fläder ska det göras på vårvintern eller i JAS-perioden (juli, augusti, september). Fläderbusken behåller sin buskform om du klipper ner de äldsta grenarna årligen. Gallra ut de äldsta grenerna på lite olika höjd. Du kan också stamma upp den till ett fläderträd, med flera stammar.

Vad är skillnaden mellan äkta fläder och falsk fläder?

En äkta fläder blommar i juni med platta, breda blomställningar. En falsk fläder, även kallad druvfläder, blommar tidigare på våren med blommor som ser ut som druvklasar. Bären som bildas därefter på äkta fläder är svarta, där falsk fläder har röda bär.

Om man bryter en kvist så är märgen ljus hos en äkta fläder, och mörk hos falsk fläder.

Tips och recept med fläderblommor

  • Fläderblommorna kan du använda till saft, och ger mycket smak. Koka 3 liter vatten med 4 liter socker och slå den kokande lagen över 80-100 nyplockade blomklasar och 4 skivade citroner. Lös upp knappt 100 gram citronsyra och rör ner. Låt stå svalt i 4-5 dygn. Sila, häll på flaskor och förvara kallt eller i frys.

  • Kandera de kvarvarande citronbitarna i lite saft, ät och njut.

  • Grädda plättar efter ditt vanliga recept men på något svalare järn. Sätt en liten blomklase i varje plätt med skaftet uppåt. Låt barnen hålla i skaftet och äta plättarna så.

  • Repa av några fläderblommor och blanda dem bland krusbären, när du kokar marmelad.
Hemmagjord flädersaft är enkelt att göra.