Fläder - äkta fläder

Fläder är en stor buske eller ett litet träd, som får vackra vita blommor och på hösten svarta frukter. Man kan göra saft på både blommorna och bären.

En mer generös buske får man leta efter. Flädern sprider underbar doft med sina stora blomklasar och du kan skörda stora mängder blommor och bär. Dela med dig till grannar, det räcker till alla! Flädern kallas för hylle i södra Sverige, men vanligast är att man säger äkta fläder eller vanlig fläder.

Flädern kan planteras nästan var som helst, den har inga stora krav. Den tål skugga och är härdig till och med zon 4. På fuktig plats och med en giva kompost varje år, blir växten praktfull.

I juni-juli blommar den med mängder av stora klasar med gräddvita blommor. Frukterna är först röda, men när de mognar på hösten blir de svartblå och glänsande.

Växten behåller sin buskform om du klipper ner de äldsta grenarna årligen. Du kan också stamma upp den till ett träd.

Tänk på att ge den plats – den kan bli flera meter bred och hög. Passar bra att planteras som insynskydd, stora buskage och naturplanteringar.

Köp din fläderbuske här

Prydnadsbuskar

Blomklasar och vackra bladverk.

Vad är skillnaden mellan äkta fläder och falsk fläder?

En äkta fläder blommar i juni med platta, breda blomställningar. Den falska blommar tidigare på våren med blommor som ser ut som druvklasar. Bären som bildas därefter på äkta fläder är svarta, där den falska flädern har röda bär.

Om man bryter en kvist så är märgen ljus hos den äkta flädern, och mörk hos den falska.

Tips och recept

  • Blommorna kan du använda till saft, och ger mycket smak. Koka 3 liter vatten med 4 liter socker och slå den kokande lagen över 80-100 nyplockade blomklasar och 4 skivade citroner. Lös upp knappt 100 gram citronsyra och rör ner. Låt stå svalt i 4-5 dygn. Sila, häll på flaskor och förvara kallt eller i frys.

  • Kandera de kvarvarande citronbitarna i lite saft, ät och njut.

  • Grädda plättar efter ditt vanliga recept men på något svalare järn. Sätt en liten blomklase i varje plätt med skaftet uppåt. Låt barnen hålla i skaftet och äta plättarna så.

  • Repa av några blommor och blanda dem bland krusbären, när du kokar marmelad.
Hemmagjord flädersaft är enkelt att göra.

Mer om prydnadsbuskar

GuidePrydnadsbuskar - plantera så här

Ge din trädgård en fin inramning med hjälp av prydnadsbuskar. Det blir både insynsskydd och ger en ombonad känsla. Följ våra enkla steg för att lyckas med planteringen.

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

Hortensia i trädgården

Hortensia blommar på sensommaren med imponerande, färgstarka blommor. Visste du att du kan påverka blommans färg genom pH-värdet?