Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan man verkligen möblera på en balkong eller uteplats. Man får en mera rumslig känsla av något som växter på höjden och något som breder ut sig.

Plantera ditt träd i frosttålig kruka

Det gäller att välja en stor kruka där rotsystemet kan utvecklas väl och det gör även att fukten hålls kvar längre i krukan. Krukan skall vara vid upptill och vara ett material som klarar att stå ute även på vintern om man inte har någon källare att förvara den i. Lerkrukor drar till sig vatten och spricker lätt under den kyliga vintern. Så zink, speciellt anpassade material som EPP (Expanderad Polypropen), trä eller korg är bra material.

Krukor med isolernde egenskaper - Lindesbergskrukan

Produktbild på Lindesbergskrukan Japan

Lindesbergskrukan Japan

Finns i flera varianter

Från 599:-

Produktbild på Växa of Sweden, fyrkantig

Växa of Sweden, fyrkantig

Finns i flera varianter

Från 149:-

Japank lärk i kruka, här tillsammans med sommarblommor.

Att övervintra träd och buskar i kruka

Fördelen med att odla träd och buskar i kruka är att man kan odla växter som inte är härdiga där man bor. Växter som tappar löven på hösten är lättare att övervintra då de inte behöver något ljus. Har man tillgång till ett svalt förråd går det bra att övervintra dem där. Annars ställ krukan mot husväggen och isolera krukan genom att ställa den på frigolit och täck hela krukan med bubbelplast. Växter i kruka är mer utsatt för kyla eftersom jorden/rötterna är ovan jord.

Välj en näringsrik och fuktighetshållande jord. På våren är det bra att täcka jorden i krukan med kompost eller någon form av gödsel. Gödsla sedan med flytande näring lite då och då under säsongen men bara fram till augusti. Man kan också täcka jordytan med gräs, täckbark eller plantera någon växt som täcker jorden. Då håller krukan fukten bättre.

Japansk lönn – Acer palmatum ’Bloodgood’ på hösten med sina vackra färger.

Efter 3 år är det bra att lyfta över trädet eller busken till en större kruka. Träd och buskar behöver beskäras med tiden. Klipp alltid bort alla skott på stammen. Glesa ur kronan när det behövs.

Ett träd eller buske blir aldrig lika stor i kruka som på friland och det har ju sina fördelar.

Några växter som funkar bra i kruka är:

Dvärgsyren

Syringa meyeri 'Palibin' är otroligt tålig. Trivs bäst i soligt läge och går bra upp till zon 6. Blommar i maj-juni och kan blomma om med enstaka blommor framåt sensommaren. Doftar ljuvligt och har en vacker form om man beskär den.

Uppstammat svartvinbär första året i kruka. Antingen planterar man i stor kruka från början eller så byter man upp till större till våren. Perfekt att plantera smultron som täcker jorden.

Vinbär

Det finns röda, vita och svarta vinbär. Man kan välja mellan buske och uppstammad. Väljer man uppstammad så kan man ha något mer som marktäckare. Tacksamt att odla i kruka. Och klarar upp till zon 6.

Här hittar du våra vinbärsbuskar. Sortimentet med uppstammade varianter varierar och finns inte alltid tillgängligt under säsongen, men håll utkik i din butik eller online!

Hallon i kruka på balkongen - våga prova!

Trädgårdshallon

'Ruby Beauty' en låg, taggfri hallonbuske med goda hallon. Perfekt för balkongen och uteplatsen då den trivs i kruka, men går lika bra att plantera ut i trädgården. Blir ungefär 1 m hög och har ett kompakt växtsätt. Behöver förvaras frostfritt och svalt på vintern om den står i kruka. Zon 1-4.

Hittar du inte exakt den här sorten kan du alltid fråga om hjälp i butiken som kan ge förslag på annan sort som kan trivas i kruka. Här finns våra hallon online.

Japansk lönn Acer palmatum ’Bloodgood’ på sommaren här tillsammans med Hortensia Magical Four season och hosta. Här ser man tydligt vad en växt på höjden gör mycket för rumskänslan.

Japanska lönnar

Finns i många olika färger och former. Gemensamt för dem alla är att de är extra fina på hösten.

Japanska lönnen blir en buske eller flerstammigt träd med flikiga, vinröda blad som på hösten övergår till intensivt blodröda. Placeras i ett skyddat halvskuggigt läge i en väldränerad, något kemiskt sur jord. Undvik stekande sol, blåsiga, torra eller utsatta lägen och kalkrik jord. Zon 1-3

När lönnarna finns att köpa under säsong hittar du dem här online.

Rhus Typhina Tiger Eyes.

Rönnsumak

Rhus typhina har vackert flikiga blad som blir mycket fina på hösten. Bildar en krona som ett paraply. Passar bra i kruka då de lätt skjuter rotskott och behöver begränsas. Trivs i sol till halvskugga i vindskyddat läge i de flesta jordar. Zon 1-3.

Silverpäron - Pyrus salicifolia 'Pendula’ med sina fina vita blommor på våren.

Silverpäron

Pyrus salicifolia 'Pendula' Kallas även för nordens olivträd då det har smala silvriga blad. Tål sol och torka och är därför perfekt för kruka. Zon 1-4 Blommar med vita blommor på våren och är populär bland våra bin och humlor. Får små frukter som kan användas till dekoration.

Nyplanterat silverpäron på stam.

Läs mer om prydnadsträd och buskar som kan trivas i kruka

Hängsälg med söta videkissar

Ett prydnadsträd i miniformat som passar den lilla trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Hängsälg har smala hängande grenar som på våren får söta små videkissar.

Bambu - skötselråd

Den vänligt prasslande bambun som rör sig fint i vinden, är både lättodlad och vacker. Det är inte konstigt att bambu har blivit så populär i svenska trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Här kan du få tips om allt från Bergbambu, Bissetbambu, bambubuskar och bambuträd.

Japansk lönn - vackrast av alla lönnar

De vackraste av lönnar finner du hos japansk lönn, Acer palmatum. Dessa relativt små träd, sällan över tre meter höga, har otroligt vackra blad med stor variation mellan sorterna.