Hängsälg med söta videkissar

Ett prydnadsträd i miniformat som passar den lilla trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Hängsälg har smala hängande grenar som på våren får söta små videkissar.

Med det nätta formatet och det hängande växtsättet passar hängsälgen i kruka väldigt fint men också mitt i en större plantering för att skapa höjd. Fördelen med att den är uppstammad är att man kan plantera olika sommarblommor eller perenner under den. Samma sak när hängsälg står i rabatten, ett litet träd med videkissar blir perfekt med blommor nedanför.

Hängsälgen heter Salix caprea ‘Kilmarnock’ och blir runt två meter hög. Det är en hanplanta som får söta silverfärgade videkissar innan lövsprickningen på våren. En annan är ’Weeping Sally’ som är en honplanta. Videkissarna i trädet blir inte lika söta men den har ett bättre växtsätt.

En nyare sort är Salix Gracilistyla Melanostachys 'Black Cat'. Hängsälgen 'Black Cat' har spektakulära röda årsskott och svarta blomställningar sen vinter eller tidig vår. Vid plantering i rabatt är 'Black Cat' härdig till zon 3. Du kan gärna beskära tillbaka den hårt var 3-4 år.

Trädet med sina videkissar är som vackrast på våren. Då är grenarna som beströdda med dekorativa videkissar. Efter blomningen får hängsälgen mörkgröna ovala blad som förstärker formen på det lilla trädet. För att få ett vackert stamträd med videkissar har man ympat hängsälgen på en färdig stam av en annan sälg. Det gör att den inte kan bli högre. Däremot kan kronan växa och grenarna bli längre. Alla skott som tittar fram på stammen ska man därför ta bort.

Övervintra hängsälg i kruka

Hängsälgen trivs på en solig till halvskuggig plats och i vanlig trädgårdsjord. Den är härdig till zon 6, alltså en stor del av Sverige. Tänk bara på att om man sätter hängsälg i kruka blir den inte fullt lika härdig. Då bör man dra av någon zon eller två för att den ska kunna övervintra i krukan, du bör alltså ha en växtplats som räknas som zon 4-5.

Hängsälg - trädet med videkissar