Hängsälg med söta videkissar

Ett prydnadsträd i miniformat som passar den lilla trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Det har smala hängande grenar som på våren får söta små videkissar.

Det nätta formatet och det hängande växtsättet gör hängsälgen fin i kruka men också mitt i en större plantering för att skapa höjd. Fördelen med att den är uppstammad är att man kan plantera olika sommarblommor eller perenner under den. Samma sak när den står i rabatten.

Hängsälgen heter Salix caprea ‘Kilmarnock’ och blir runt två meter hög. Det är en hanplanta som får söta silverfärgade videkissar innan lövsprickningen på våren. En annan är ’Weeping Sally’ som är en honplanta. Videkissarna blir inte lika söta men den har ett bättre växtsätt.

En nyare sort är Salix Gracilistyla Melanostachys 'Black Cat'. Den har spektakulära röda årsskott och svarta blomställningar sen vinter eller tidig vår. Vid plantering i rabatt är 'Black Cat' härdig till zon 3. Du kan gärna beskära tillbaka den hårt var 3-4 år.

Trädet är som vackrast på våren. Då är grenarna som beströdda med dekorativa videkissar. Efter blomningen får den mörkgröna ovala blad som förstärker formen på det lilla trädet. För att få ett stamträd har man ympat hängsälgen på en färdig stam av en annan sälg. Det gör att den inte kan bli högre. Däremot kan kronan växa och grenarna bli längre. Alla skott som tittar fram på stammen ska man därför ta bort.

Den trivs på en solig till halvskuggig plats och i vanlig trädgårdsjord. Hängsälgen är härdig till zon 6, alltså en stor del av Sverige. Tänk bara på att om man sätter den i kruka blir den inte fullt lika härdig. Då bör man dra av någon zon eller två för att den ska kunna övervintra i krukan.

Läs mer

GuideVårkruka - plantera så här

Det finns massor av härliga växter att välja bland till en vårkruka, köp hem dina favoriter, plantera och njut! Följ bara våra steg för steg så har du snart din vårkruka klar!

Vårblommande buskar och träd

Tidigt blommande buskar och små träd förstärker vårkänslan i din trädgård, och det är inte bara magnolia som blommar på bar kvist.

Träd och buskar i kruka

Med träd och buskar i kruka kan man verkligen möblera på en balkong eller uteplats. Man får en mera rumslig känsla av något som växter på höjden och något som breder ut sig.