Guide

Vårkruka - plantera så här

Det finns massor av härliga växter att välja bland till en vårkruka, köp hem dina favoriter, plantera och njut! Följ bara våra steg för steg så har du snart din vårkruka klar!

Steg 1

Välj en kruka med hål i botten så att vattnet kan rinna ur. Ett lager med lecakulor i botten på krukan hindrar jorden från att stå blöt och minimerar risken för att frost spräcker krukan.

Steg 2

Fyll på med jord, men inte hela vägen upp. Välj gärna en näringsrik blomjord som Blomsterlandet yrkesodlarjord, den innehåller långtidsverkande näring. 

Om du vill kunna återanvända lecakulorna kan du lägga en bit fiberduk innan du häller på jorden. 

Steg 3

Prova att placera ut växterna i krukan innan du planterar, så att är det lätt att ändra tills du blir nöjd. Ta försiktigt av plastkrukan på växterna och sätt ner dem i jorden.

Till den här krukan har vi valt påsktazetter och gula penséer, blommor som tål någon minusgrad om det fortfarande kan bli frost på nätterna. För att fylla på med lite mer grönt sätter vi även i en liten sliderranka och en murgröna som båda två plantera så att de hänger ner över krukans kant. 

Steg 4

När du har placerat växterna som du vill ha dem fyller du på med jord mellan plantorna så att de står stadigt i krukan. Spara ett par centimeter upp till kanten på planteringskrukan så att du kan vattna. Ibland sjunker jorden ihop efter ett tag runt växterna efter de första vattningarna och då kan du behöva fylla på lite extra. 

Steg 5

Placera krukan där du tänkt och vattna din nya plantering ordentligt runt om. Njut av blommorna hela våren!

Plantera vårkruka med pensé och prydnadsträd

De söta små träden i kruka som alltid finns på våren passar fint i vårplanteringen. De skapar höjd och har dekorativa små videkissar eller blad som ger en härlig vårkänsla. De små träden kan vara olika sorter av Salix, som exempelvis hängsälg, alpvide eller krypvide. Kombinera träden med vårblommor runt om, här har vi valt penséer som tål ett par minusgrader. 

Steg 1

Använd en utekruka med hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Häll lecakulor i botten för att få bra dränering i planteringen och fyll sedan på med ett litet lager med planteringsjord. Välj gärna en näringsrik blomjord från Blomsterlandet. 

Steg 2

Ta av plastkrukan förstiktigt och placera rotklumpen i utekrukan. Justera mängden jord i botten så att överkanten på trädets jordklump kommer i lagom höjd, med ett par centimeter kvar till kanten på ytterkrukan. 

Steg 3

Fyll på med jord runt om i krukan så att trädet står stadigt.

Steg 4

Ta försiktig ur penséerna ur sina plastkrukor eller brätten och placera dem runt om trädet i krukan. Justera tills du är nöjd och sätt sedan ner dem i jorden och fyll på med mer jord om det behövs för att stå stadigt. 

Steg 5

Placera din vårkruka där du vill ha den och vattna sedan planteringen ordentligt. Nu är det bara att njuta av vårens värmande solstrålar.