Vårkrukan

Pensé, en frosttålig vårblomma

En pensé är en perfekt vårblomma att plantera i altankrukan för att tjuvstarta våren, i väntan på lite varmare väder.

Penséer tål frost

Många av de första vårblommorna tål temperaturer ända ned till fryspunkten, och faktiskt lite under, så även om vintern inte ser ut att frivilligt vilja släppa sitt järngrepp om oss, kan du faktiskt inleda ditt alldeles privata töväder. Ge kung Bore en match genom att välja växter och placeringar som passar vårens skiftande väder.

Penséer är ett säkert vårtecken, och tack vare att de tål lätt frost är risken för att det ska gå fel väldigt liten. En pensé är en tacksam vårblomma och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna slokar lite efter frosten men reser sig så snart termometern står på plus igen. Eftersom penséer är så lättskötta är det egentligen bara två saker att komma ihåg: Undvik att plantorna utsätts för torka och plocka bort vissna blommor så tackar dessa söta vårblommor dig med en lång blomning.

Urvalet är stort – det finns penséer i många färger och former – och du kan hämta inspiration hos alla blomsterbutiker och trädgårdscentra som blir överfyllda med blommor varje vår. Så tag chansen att skapa ditt eget vårarrangemang. Välj till exempel ett färgtema – kanske bara blått? Eller satsa på en flerfärgad sort... eller skapa ett helt potpurri av glada vårfärger. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Hör du till dem som helt enkelt inte kan vänta, utan har tjuvstartat våren inomhus med hjälp av primulor, så är det inte osannolikt att du kan plantera ut dem redan när den värsta snön försvunnit.

Primula och pensé passar utmärkt ihop med de andra vårblommorna, antingen som kontrast till eller som en del av en avgränsad färgsymfoni. Många primulatyper som till exempel bollviva, Primula denticulata, och vår vanliga gullviva, Primula veris, är perenner och klara därmed vintern. Däremot är penséerna bienner, det vill säga tvååriga, men kan i rabatt självså så flitigt så att vi nästan uppfattar dem som perenner.

Låt dig alltså inte kuvas av vintern, utan skapa ditt eget töväder och njut av våren i förskott i härligt sällskap av en glad pensé!

Bild: Floradania