Blomsterlandet
Vårkrukan

Pensé, en frosttålig vårblomma

En pensé är en perfekt vårblomma att plantera i altankrukan för att tjuvstarta våren, i väntan på lite varmare väder.

Penséer tål frost

Många av de första vårblommorna tål temperaturer ända ned till fryspunkten, och faktiskt lite under, så även om vintern inte ser ut att frivilligt vilja släppa sitt järngrepp om oss, kan du faktiskt inleda ditt alldeles privata töväder. Ge kung Bore en match genom att välja växter och placeringar som passar vårens skiftande väder.

Penséer är ett säkert vårtecken, och tack vare att de tål frost är risken för att det ska gå fel väldigt liten. En Pensé är en tacksam vårblomma och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna slokar lite efter frosten men reser sig så snart termometern står på plus igen. Eftersom penséer är så lättskötta är det egentligen bara två saker att komma ihåg: Undvik att plantorna utsätts för torka och plocka bort vissna blommor så tackar dessa söta vårblommor dig med en lång blomning.

Urvalet är stort – det finns penséer i alla färger och former – och du kan hämta inspiration hos alla blomsterbutiker och trädgårdscentra som just nu är överfyllda av blommor. Så tag chansen att skapa ditt eget vårarrangemang. Välj till exempel ett färgtema – kanske bara blått? Eller satsa på en flerfärgad sort... eller skapa ett helt potpurri av glada vårfärger. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Hör du till dem som helt enkelt inte kan vänta, utan har tjuvstartat våren inomhus med hjälp av primulor, så är det inte osannolikt att du kan plantera ut dem redan när den värsta snön försvunnit.

Primula och Pensé passar utmärkt ihop med de andra vårblommorna, antingen som kontrast till eller som en del av en avgränsad färgsymfoni. De flesta primulatyper, t.ex. den storblommande Primula vulgaris och vår vanliga gullviva, Primula veris, är perenner, precis som penséerna, och klarar därmed vintern.

Låt dig alltså inte kuvas av vintern, utan skapa ditt eget töväder och njut av våren i förskott i härligt sällskap av en glad Pensé!

Text och bild: Floradania

Köp vårblommor online

Vårblommor

Penséer, narcisser, jordviva och många andra vårfavoriter.

Mer vårinspiration

GuideVårkruka - plantera så här

Det finns massor av härliga växter att välja bland till en vårkruka, köp hem dina favoriter, plantera och njut! Följ bara våra steg för steg så har du snart din vårkruka klar!

VårkrukanPenséer - vårens budbärare

En av vårens första utplanteringsväxter som tål några minusgrader. Blommar länge med vackra färger, en riktig favorit!

Börja våren inomhus - vårlökar i kruka

Att se en lök förvandlas till en blomma känns som ett mirakel varje gång. Lökväxter är mästare på att sprida vårkänslor!