Vårkrukan

Penséer - vårens budbärare

En av vårens första utplanteringsväxter som tål några minusgrader. Blommar länge med vackra färger, en riktig favorit!

Enbart penséer i kruka blir väldigt fint, men de passar också bra ihop med vårens lökväxter. Minipenséer tillsammans med vårblommande lökar i kruka som minipåsklilja och pärlhyacinter blir näpet i krukor. Andra vårväxter som blir fina med penséer är tusensköna, gyllenlack, jordviva och förgätmigej.

Penséer finns i mängder av olika färger och färgkombinationer och är svåra att motstå. Blommornas storlek varierar från de minsta minipenséer som är ett par cm till de storblommiga som kan ha blommor på upp till 8-10 cm. Både minipenséer och vanliga penséer blir fina i rabatter, krukor och balkonglådor. Det finns även penséer som har ett mer rankande växtsätt och dessa blir väldigt vackra i balkonglådor och amplar där de får hänga fritt över kanten.

Penséer är tacksamma och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna slokar lite efter frosten men reser sig så snart termometern står på plus igen. Om temperaturen går ner mot -5 grader, lyfter du in krukan eller lägger en fiberduk över den under natten. 

Eftersom penséer är så lättskötta är det egentligen bara två saker att komma ihåg: Undvik att plantorna utsätts för torka och plocka bort vissna blommor så tackar dessa söta vårblommor dig med en lång blomning.

Mer vårinspiration

InspirationBlå vårkruka med jordviva, pärlhyacint och scilla

Plantera en vårkruka inspirerad av himlens klarblåfärg. Linda Schilén bjuder på sin härligt konstnärliga stil med otippade kombinationer.

InspirationGul vårkruka med påsklilja och gullviva

Plantera en färggrann vårkruka i gult som strålar ikapp med solen. Vår sprudlande inspirationskälla Linda Schilén har skapat en kruka med påskkänsla.

10 tips inför påsken med minipåskliljan ’Tête-à-tête’

När du vill skapa påskstämning är växter med gula blommor ett säkert kort. En av de allra mest påskiga växterna är minipåsklilja eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder.