Vårkrukan

Penséer - vårens budbärare

En av vårens första utplanteringsväxter som tål några minusgrader. Blommar länge med vackra färger, en riktig favorit!

Enbart penséer i kruka blir väldigt fint, men de passar också bra ihop med vårens lökväxter. Småblommiga penséer tillsammans med vårblommande lökar i kruka som minipåsklilja och pärlhyacinter blir näpet i krukor. Andra vårväxter som blir fina med penséer är tusensköna, gyllenlack, jordviva och förgätmigej.

Penséer finns i mängder av olika färger och färgkombinationer och är svåra att motstå. Blommornas storlek varierar från de minsta småblommiga som är ett par cm till de storblommiga som kan ha blommor på upp till 8-10 cm. Både småblommiga och vanliga penséer blir fina i rabatter, krukor och balkonglådor. Det finns även penséer som har ett mer rankande växtsätt och dessa blir väldigt vackra i balkonglådor och amplar där de får hänga fritt över kanten.

Penséer är tacksamma och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna slokar lite efter frosten men reser sig så snart termometern står på plus igen. Om temperaturen går ner mot -5 grader, lyfter du in krukan eller lägger en fiberduk över den under natten. 

Eftersom penséer är så lättskötta är det egentligen bara två saker att komma ihåg: Undvik att plantorna utsätts för torka och plocka bort vissna blommor så tackar dessa söta vårblommor dig med en lång blomning.