Sommarblommor

Varje år längtar vi efter tiden då vi får njuta av sommarblommornas färgprakt. Vilken är din favoritblomma?

Här hittar du inspiration till dina sommarplanteringar

Årets Pelargon 2023 : Moonlight 'Guido'

En kaxig blomma som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer.

Årets Sommarblomma 2023: Svartöga, Thunbergia alata

De färgglada, enkla blommorna med det karaktäristiska mörka ögat i mitten bjuder på en härlig sommarkänsla. Svartöga slingrar sig fram, ramar in och fyller ut med sina långa frodiga rankor – läs mer om denna mångsidiga vinnare av Årets sommarblomma.

Årets pelargon 2022: Calliope L 'Soft Coral'

Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom. Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig.

Årets Sommarblomma 2022: Chokladblomma, Cosmos atrosanguineus CHOCAMOCHA

Den underbara, omisskännliga doften av choklad och vanilj kommer som en svag fläkt. Det är som att öppna en ny ask praliner. Den charmiga chokladblomma sträcker sina små mörka blommor mot skyn och sprider sommarkänsla - läs mer om Årets sommarblomma 2022.

GuideSommarblommor för soligt läge – torktåliga växter

Det går att njuta av överdådig blomning på altan och balkong utan att lägga alltför mycket tid på vattning. Vi tipsar här om torktåliga växter som har ett prydnadsvärde sommartid och som klarar att jorden torkar upp mellan vattengivorna.

Mörkbladig, enkelblommande sommardahlia ’Dreamy’-serien

Det vackra bladverket och färgglada blommorna fångar allas blickar och blir en självklar stjärna i dina planteringar. Upptäck vinnaren av Årets sommarblomma 2021 - sommardahlia 'Dreamy'-serien

InspirationSomriga blomkrukor för uteplatsen

När vädret bjuder på soliga dagar längtar vi ut. Inred din uteplats med härliga sommarkrukor och gör upplevelsen till det lilla extra. Blommor som dahlia och hortensia ger den riktiga sommarkänslan.

InspirationNjut av sommarens blomster med Krickelin

Sommarblommor i krukor är lätt att variera efter säsong, tycke och smak och så är det lätt att flytta runt dem. Men hur kan man tänka när man skapar sina kompositioner? Vi har frågat inspiratören Kristin Lagerqvist, kanske mer känd under signaturen Krickelin.

InspirationSommarblommor vid entrén – ett varmt välkomnande

Njut av sommarens vackraste blommor varje gång du kommer hem. Att plantera i krukor är enkelt, väcker skaparglädjen och ger dig möjlighet att variera blommorna varje säsong.

Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon 'Astrid'

Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter 'Astrid'. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Vi är förälskade!

Årets Pelargon 2020: Zonalpelargon TANGO DEEP ROSE WITH EYE

Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango!

InspirationBukettrecept med sköna sommarblommor

Trädgårdsmästare Linda Schilén har tagit fram sin egna kollektion av blomsterfröer. Här bjuder hon på massor av inspiration hur du kan sätta ihop buketter av sommarens vackraste blommor.

GuidePelargon - skötselråd

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

InspirationFira vårens ankomst

Vårblommorna är efterlängtade! Njut av söta penséer och lökväxter, och fyll ut med några av de mer tåliga bladväxterna med vackra färger och rankor som alunroten och slideranka

InspirationBlomstrande sommarkrukor

Petunia, dahlia, nemesia och trädgårdsverbena ihop med mörka och ljusa vackra blad.

ReportageUnderbara Claras pelargoner

Pelargonen är en av våra allra mest älskade krukväxter. Lättskött, vacker och enkel att föröka. I mitt hem trängs pelargoner i alla fönster under sommarhalvåret och med åren har jag lärt mig knepen som får dem att trivas, säger Clara.

Boliviabegonia 'Summerwings' - blommar hela sommaren

Söker du en lättodlad sommarblomma som tacksamt belönar dig med en ihärdig blomning hela sommaren? Då ska du välja boliviabegonia - årets sommarblomma 2020!

ReportageSå en sommaräng

Så din egen blomsteräng, få mängder av vackra snittblommor och ge samtidigt bin, humlor och fjärilar fler växter att surra kring. Trädgårdsprofilen Linda Schilén tipsar om fröer som är lätta att lyckas med.

Experten tipsarLyckas med dina luktärter

Det är väl få växter som fyller oss med så mycket minnen som underbart doftande luktärter gör? Få dina luktärter att frodas som aldrig förr - här är experttipsen!

Jätteverbena - sensommarens primmadonna

Jätteverbena, Verbena bonariensis, har blivit en av de trendigaste och mest omtyckta sommarblommorna.

Experten tipsarOdla på skuggig balkong

Ibland älskar vi den skuggiga, svala lugna platsen, eller kanske är den i ärlighetens namn lite bortglömd och mossig. Men, även skuggiga balkonger kan grönska och kännas ombonade.

Tre smarta tips till dina pelargoner

Här får du små enkla tips i vardagen som gör att dina pelargoner trivs bättre och som underlättar skötseln. Vattna ampeln utan kladd, ta vara på lecakulorna och plantera i rätt kruka.

Älskade Mårbackapelargon

I över ett sekel har den spridit glädje och fägnad i svenska hem. Men det är en växt med personlighet som kräver lite skötsel och kärlek för att komma till sin rätt.

Sommarblommor - vanliga frågor och svar

Med några enkla tips kan du få det att blomstra i din trädgård, på din altan eller balkong hela sommaren.

Sommarens vita blommor - 7 favoriter

Här tipsar vi om sju vita sommarblommor, perfekt för dig som är ute efter en elegant, välkoordinerad men ändå prunkande plantering.

Kom ihåg att gödsla dina sommarkrukor

Nu på sommaren växer det som mest och då krävs det också att du ger dina växter det lilla extra i form av bra växtnäring för att de ska kunna fortsätta att prunka.

Petunia – sommarblomma med växt- och blomkraft

Petunia passar i balkonglådor, stora krukor och i amplar eller som marktäckare i rabatten, där de får plats att på alla håll bre ut sig i all sin glans. Sommarens färgklick!

InspirationSommardukning med pelargoner

Att ha ett eller fler blomsterarrangemang på bordet gör att det förvandlas direkt från ett enkelt dukat bord till ett härligt festbord. Här bygger vi en egen bordsdekoration som garanterat blir ett samtalsämne i sällskapet.

InspirationPigga upp dig med vårens växter

Att komma ut i friska luften och gräva i jorden kan vara ett skönt sätt att rensa tankarna. Nu när vårsolen börjar titta fram finns det så många fina vårblommor, som bjuder på både färg och vårkänslor.

InspirationBlå vårkruka med jordviva, pärlhyacint och scilla

Plantera en vårkruka inspirerad av himlens klarblåfärg. Linda Schilén bjuder på sin härligt konstnärliga stil med otippade kombinationer.

InspirationVit vårkruka med julros och vinteriberis

Plantera en stilren vårkruka i tonerna vitt och grönt, och kanske upptäcker du några nya vårblommande favoriter.

InspirationRosa vårkruka med kungsängslilja

Plantera en vårkruka i varma rostrosa toner som rådjuren lämnar ifred. Se när Linda Schilén skapar vårkänsla med kungsängslilja och ljung, i en oväntad kombination.

VårkrukanPensé, en frosttålig vårblomma

En pensé är en perfekt vårblomma att plantera i altankrukan för att tjuvstarta våren, i väntan på lite varmare väder.

GuideVårkruka - plantera så här

Det finns massor av härliga växter att välja bland till en vårkruka, köp hem dina favoriter, plantera och njut! Följ bara våra steg för steg så har du snart din vårkruka klar!

Skapa en rosa dröm av sommarblommor

Att välja samma färgnyans på många olika sorters blommor skapar ett fylligt, prunkande intryck på din uteplats eller balkong. Den rosa färgen ger en romantisk inramning och ombonad känsla.

Inspireras av vackra, yviga sommarplanteringar

I ett samarbete med Frida Ramstedt på Trendenser.se vill Blomsterfrämjandet inspirera och visa på olika möjligheter att skapa med svenskodlade sommarblommor.

Blå toner på sommarens blommor

Blå himmel och blått hav hör sommaren till men varför inte skapa en klarblå känsla i trädgården, på altanen eller balkongen?

Vilken pelargon ska jag använda till vad?

Det finns många olika arter och sorter av pelargoner. Ta fram det bästa ur varje sort och ge dem de bästa förutsättningarna.

Pelargon BIG EEZE PINK

Varmrosa pelargon som blommar från tidig vår till sen höst och trivs bra inne tidigt på våren.

Tagetes - trendblomman nummer ett

Tagetes var vanlig i rabatterna på 70-talet, så vanlig att man till slut blev trött på den. Efter att ha varit borta från rampljuset ett tag är tagetes nu kommit tillbaka som trendblomma.

Sommaraster - en sensommarfavorit

I augusti, när många av sommarens blommor börjar se lite risiga ut, då slår sommarastrarna till. De bjuder på form och färg som glatt signalerar att sommaren visst inte är slut.

Skapa spännande kontraster med mörkröda blommor & blad

Rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska.

Plantera sommarblommor i kruka - gör så här

För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips kring hur du bäst planterar dem i kruka.

VårkrukanPenséer - vårens budbärare

En av vårens första utplanteringsväxter som tål några minusgrader. Blommar länge med vackra färger, en riktig favorit!

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Zonalpelargonernas indelning

Här kan du lära dig mer om zonalpelargonernas indelning, varianterna är många och fantasifulla.

Zonalpelargon - tips och råd

Vi är många som återkommer till våra älskade pelargoner år efter år. Kanske hittar du något nytt tips här som får dem att trivas ännu bättre.

Övervintra sommarens uteväxter

Är alla mina fina växter slut bara för att sommaren är över? Kan jag spara dem till nästa år? Hur gör jag? Frågorna är många och svar på en del av dem får du här.

Visar 48 av 74 resultatVisa fler