Sommarblommor

Varje år längtar vi efter tiden då vi får njuta av sommarblommornas färgprakt. Vilken är din favoritblomma?

Årets Pelargon 2020: Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye

Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango!

ReportageSå en sommaräng

Nu kan du så din egen äng och bli självförsörjande på snittblommor. Trädgårdsprofilen Linda Schilén lanserar en kollektion fröer, exklusivt för Blomsterlandet, som är lättodlade och ger vackra sommarblommor.

GuidePelargon - skötselråd

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

ReportageUnderbara Claras pelargoner

Pelargonen är en av våra allra mest älskade krukväxter. Lättskött, vacker och enkel att föröka. I mitt hem trängs pelargoner i alla fönster under sommarhalvåret och med åren har jag lärt mig knepen som får dem att trivas, säger Clara.

Årets sommarblomma 2020: Boliviabegonia 'Summerwings'

Söker du en lättodlad sommarblomma som tacksamt belönar dig med en ihärdig blomning hela sommaren? Då ska du välja årets sommarblomma - Boliviabegonia!

Experten tipsarLyckas med dina luktärter

Det är väl få växter som fyller oss med så mycket minnen som underbart doftande luktärter gör? Få dina luktärter att frodas som aldrig förr - här är experttipsen!

Jätteverbena - sensommarens primmadonna

Jätteverbena, Verbena bonariensis, har blivit en av de trendigaste och mest omtyckta sommarblommorna.

Experten tipsarOdla på skuggig balkong

Ibland älskar vi den skuggiga, svala lugna platsen, eller kanske är den i ärlighetens namn lite bortglömd och mossig. Men, även skuggiga balkonger kan grönska och kännas ombonade.

Älskade Mårbackapelargon

I över ett sekel har den spridit glädje och fägnad i svenska hem. Men det är en växt med personlighet som kräver lite skötsel och kärlek för att komma till sin rätt.

Sommarblommor - vanliga frågor och svar

Med några enkla tips kan du få det att blomstra i din trädgård, på din altan eller balkong hela sommaren.

Sommarens vita blommor - 7 favoriter

Här tipsar vi om sju vita sommarblommor, perfekt för dig som är ute efter en elegant, välkoordinerad men ändå prunkande plantering.

Blomsterlycka - odla dina egna blomsterbuketter

Har du alldeles för många vaser men för lite blommor att sätta i dem? Med en egen liten blomsterodling i trädgården kan du få blommor till både vaser och buketter. Dessutom är det en kreativ hobby.

Pelargoner – lär dig mer om hantverket

Plötsligt dyker de upp igen. I våra butiker eller nyss framplockade från vintervilan därhemma. Det finns mängder av pelargonsorter och en del av dessa köper Blomsterlandet varje år hos Arvidssons i Fjärås.

Kom ihåg att gödsla dina sommarkrukor

Nu på sommaren växer det som mest och då krävs det också att du ger dina växter det lilla extra i form av bra växtnäring för att de ska kunna fortsätta att prunka.

Petunia – en ettåring med växt- och blomkraft

De passar i balkonglådor, stora krukor och i amplar eller som marktäckare i rabatten, där de får plats att på alla håll bre ut sig i all sin glans. Sommarens färgklick!

InspirationPigga upp dig med vårens växter

Att komma ut i friska luften och gräva i jorden kan vara ett skönt sätt att rensa tankarna. Nu när vårsolen börjar titta fram finns det så många fina vårblommor, som bjuder på både färg och vårkänslor.

InspirationBlå vårkruka med jordviva, pärlhyacint och scilla

Plantera en vårkruka inspirerad av himlens klarblåfärg. Linda Schilén bjuder på sin härligt konstnärliga stil med otippade kombinationer.

InspirationVit vårkruka med julros och vinteriberis

Plantera en stilren vårkruka i tonerna vitt och grönt, och kanske upptäcker du några nya vårblommande favoriter.

InspirationRosa vårkruka med kungsängslilja

Plantera en vårkruka i varma rostrosa toner som rådjuren lämnar ifred. Se när Linda Schilén skapar vårkänsla med kungsängslilja och ljung, i en oväntad kombination.

VårkrukanPensé, en frosttålig vårblomma

En pensé är en perfekt vårblomma att plantera i altankrukan för att tjuvstarta våren, i väntan på lite varmare väder.

GuideVårkruka - plantera så här

Det finns massor av härliga växter att välja bland till en vårkruka, köp hem dina favoriter, plantera och njut! Följ bara våra steg för steg så har du snart din vårkruka klar!

Skapa en rosa dröm av sommarblommor

Att välja samma färgnyans på många olika sorters blommor skapar ett fylligt, prunkande intryck på din uteplats eller balkong. Den rosa färgen ger en romantisk inramning och ombonad känsla.

Inspireras av vackra, yviga sommarplanteringar

I ett samarbete med Frida Ramstedt på Trendenser.se vill Blomsterfrämjandet inspirera och visa på olika möjligheter att skapa med svenskodlade sommarblommor.

Blå toner på sommarens blommor

Blå himmel och blått hav hör sommaren till men varför inte skapa en klarblå känsla i trädgården, på altanen eller balkongen?

Vilken pelargon ska jag använda till vad?

Det finns många olika arter och sorter av pelargoner. Ta fram det bästa ur varje sort och ge dem de bästa förutsättningarna.

Gammaldags pelargoner

I väntan på odlingssäsongen och värmen presenterar vi några av våra favoritpelargoner. Dessa för våra tankar till en glasveranda på torpet, visst är de fina?

Pelargon 'Big Eeze Pink'

Varmrosa pelargon som blommar från tidig vår till sen höst och trivs bra inne tidigt på våren.

Tagetes - trendblomman nummer ett

Tagetes var vanlig i rabatterna på 70-talet, så vanlig att man till slut blev trött på den. Efter att ha varit borta från rampljuset ett tag är tagetes nu kommit tillbaka som trendblomma.

Sommaraster - en sensommarfavorit

I augusti, när många av sommarens blommor börjar se lite risiga ut, då slår sommarastrarna till. De bjuder på form och färg som glatt signalerar att sommaren visst inte är slut.

Skapa spännande kontraster

Rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska.

Plantera i kruka - gör så här

För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips kring hur du bäst planterar dem i kruka.

VårkrukanPenséer - vårens budbärare

En av vårens första utplanteringsväxter som tål några minusgrader. Blommar länge med vackra färger, en riktig favorit!

Zonalpelargonernas indelning

Här kan du lära dig mer om zonalpelargonernas indelning, varianterna är många och fantasifulla.

Zonalpelargon - tips och råd

Vi är många som återkommer till våra älskade pelargoner år efter år. Kanske hittar du något nytt tips här som får dem att trivas ännu bättre.

Övervintra sommarens uteväxter

Är alla mina fina växter slut bara för att sommaren är över? Kan jag spara dem till nästa år? Hur gör jag? Frågorna är många och svar på en del av dem får du här.

Pelargonernas olika grupper

För att göra det lite enklare att hålla ordning på alla pelargoner har de delats in i olika grupper, allt efter utseende på blomma och blad, men också efter plantans storlek och växtsätt.

Pelargoner med vackra blad - Brocade-serien

Intresset för pelargoner med brokiga blad, fler färger och olika strukturer har ökat och nu finns det en härlig serie zonalpelargoner som har både vackra blad och blommor.

Pelargoner - brokbladiga

Den första kända pelargonen med fler färger än grönt finns beskriven av Sir Thomas Moore från 1732. Intresset ökade men förädlingen satte inte fart förrän hundra år senare.

Pelargon ’Mårbacka’

Den är vår mest älskade pelargon som ger en romantisk, lantlig känsla. Låt denna ljusrosa skönhet pryda fönsterbrädan eller uteplatsen år efter år.

Pelargon 'Violino'

Sorten ‘Violino’ blev 2015 utsedd till Årets Pelargon. Den har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra.

Pelargon Marcada - det bästa av två världar

Nu finns nya kraftfulla korsningar mellan hängpelargoner och vanliga zonalpelargoner - lär känna Marcada!

Pelargon ’Katy 13’

Sorten ’Katy 13’ utsågs välförtjänt till årets pelargon 2014. Den lyser upp med en fantastisk färgsättning i blommorna och ett bladverk med härlig mörkgrön växtkraft.

Pelargon ’Katinka’

Zonalpelargonen ’Katinka’ är lavendelrosa med en mörkare, magentarosa mitt. Den är halvdubbel i sin blomning och har stora, vackra blomklasar som står länge.

Pelargon – 7 snabba tips för att lyckas

Pelargonsläktet består av omkring 300 olika arter, av vilka de allra flesta har sitt ursprung i Sydafrika och Kapprovinsen. Pelargon är en mycket tacksam och det är lätt att lyckas.

Doftpelargon – inte bara vacker att se på

Över 200 sorters doftpelargon odlas idag och man kan hitta sorter med de mest fantastiska dofter – vad sägs till exempel om äpple, cola eller hasselnöt?

Att övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Årets pelargon 2019 - Brokadpelargoner 'Salmon Night' och 'Cherry Night'

Detta år är vinsten delad, så du kan välja efter din egen smak - Brocade-serien: 'Brocade Salmon night' och 'Brocade Cherry night'. Vilken blir din favorit?

Årets pelargon 2018 - ’Picotee Pink’

Vinnaren 2018 blev den söta ’Picotee Pink’, en hortensialik zonalpelargon med magnifik färgsättning.

Visar 48 av 60 resultat

Visa fler