Inspiration

Sommarblommor vid entrén – ett varmt välkomnande

Njut av sommarens vackraste blommor varje gång du kommer hem. Att plantera i krukor är enkelt, väcker skaparglädjen och ger dig möjlighet att variera blommorna varje säsong.

Fördelen med krukor är att du kan möblera om efter behov och anpassa växterna efter säsongens skiftningar. Växterna mjukar upp en miljö där det kanske är svårt att ha rabatter och du kan enkelt ändra känsla genom olika typer av krukor, korgar och blomlådor.

Blommorna är olika men färgerna hänger ihop och skapar genomtänkt helhetskänsla.

Sommarblommor är ettåriga växter som inte övervintrar, utan vi får längta efter dem varje år och njuta så mycket vi kan när de väl är här.

Välj självklart blommor efter ditt tycke och smak, men också utifrån läget. De flesta sommarblommorna trivs bäst i sol men andra bör placeras i lite mer skugga. Väljer du större krukor blir planteringarna mer lättskötta, då det är enklare att hålla dem lagom fuktiga. I små krukor torkar jorden upp snabbare så därför behöver de vattnas oftare.

Ställ gärna många krukor tillsammans för en fylligare effekt. Välj med fördel blommor som går ton i ton och komplettera med några mörka eller ljusa blommor som kontrast. Kombinera också med bladväxter för en intressant helhet.

Dahlia uppdrivna i kruka kan bilda knölar om du har tur, och övervintras frostfritt till hösten

Här har den vackra dahlian i stark aprikos nyans fått huvudrollen. För att framhäva den kompletterar vi med växter i ljusa färger, som hortensia, lejongap, dahlia och rosenskära som alla går i vitt och ljust rosa.

De mörka tonerna hämtas hos petunia, palettblad, prydnadsgräs och chokladskära.

Palettblad finns i många färgställningar och trivs lika bra ute som inne på sommaren.

Tillsammans finns det här en variation i former och växtsätt på blommorna. Lejongap ger lite höjd med sina spiror, skir chokladskära, hängande petunia och storblommig hortensia. Bladväxterna som gräs och palettblad binder samman färger och former.

Den populära chokladskäran med sina små mörka blommor.
Petunia i en annorlunda mörk färg där blommorna liknar sammet.

I stället för att samplantera växter i en kruka kan du prova att plantera varje sort för sig och sedan gruppera krukorna tillsammans.

Använd gärna bänkar, piedestaler och pallar för att skapa olika höjd på dina krukor och för att alla blommorna ska synas bättre.

Hortensia och lejongap ger en romantisk känsla.
Olika typer av krukor behöver inte kännas rörigt, tänk på samma sätt som med blommorna och jobba med nyanser och strukturer.
Vit dahlia i all sin prakt.