Inspiration

Somriga blomkrukor för uteplatsen

När vädret bjuder på soliga dagar längtar vi ut. Inred din uteplats med härliga sommarkrukor och gör upplevelsen till det lilla extra. Blommor som dahlia och hortensia ger den riktiga sommarkänslan.

Inred din uteplats

Ställ flera krukor tillsammans för att skapa en fylligare känsla och rama in din sittplats, låt det bli din egen lilla oas. Välj krukor som passar din stil och din uteplats.

Utekrukor i keramik är stabila och tål väder och vind, men kan bli tunga att flytta på. Plastkrukor är ofta prisvärda och finns i många varianter, titta gärna efter modeller i återvunnet material.

Korgar ger en mjuk och ombonad känsla och är väldigt snyggt till de flesta växter, men är lite mer väderkänsliga om det blir en regnig sommar. Kan de stå skyddat eller under tak håller de färg och form längre.

Se till att krukor som står ute har hål i botten, så att överflödigt regnvatten kan rinna ut.

Använd en hylla, bänk och eventuella trappsteg om det finns, för att få olika höjd på krukorna kring din sittplats. Kanske till och med hänga upp en hängande kruka, som en ampel, i tak eller på väggen eller en hållare för krukor på balkongräcket.

Vit hortensia och mörkrosa dahlia. Den gröna krukan heter Vincent.

Att välja växter till dina krukor

Blanda olika sorters blommor i vackra kombinationer. Blommor med olika växtsätt och former kan komplettera varandra fint, tänk både på höjd och bredd, småblommigt och storblommigt. Bladväxter kan användas för att lyfta fram de färger du vill förstärka hos de blommande växterna.

Några exempel på bladväxter som finns i många olika färger och som passar bra i kruka på sommaren är batat, palettblad, murgröna, funkia, alunrot och silvernjurvinda. Växten på bilden med de spräckliga rosa bladen är rosenstänk, som också trivs bra som krukväxt inomhus.

Ljusrosa dahlia matchas här med bladväxten rosenstänk i krukan Vincent

I krukorna hittar vi dahlia i flera färger tillsammans med blå salvia, ljusrosa petunia, vit lejongap och vit hortensia. Att hålla sig till en viss färgpalett kan skapa en helhet även om du vill ha mycket variation bland växterna.

Välj växter efter hur mycket sol du har och hur mycket du kan vara där och vattna.
Är din uteplats i ett läge med mest sol hela dagen kan du kika efter växter med lite gråaktiga blad, de klarar oftast torka lite bättre. Lavendel, salvia och olivträd är exempel på sådana växter.

Salvia och lejongap i korg Zimba och wickerkruka Alvin.

Duka för en sommarlunch

Gör en fin dukning med blommorna du har omkring dig. Klipp några små blommor och blad och placera i små vaser på bordet. Lägg någon blomma på tallriken och bind en liten bukett kring foten på glaset. Servetten dekoreras med ett fint snöre och en kvist av rosmarin.

Har du ätbara blommor eller kryddväxter hemma? Låt drycken blomma! Frys in blomblad i isbitar och lägg i glasen för både smak och dekoration.